Pazarlama iletişiminde maskotun önemi ve Dumlupınar Üniversitesi merkez yerleşiminde lisans öğrencileri üzerine bir uygulama
The importance of mascot within the marketing communication and an application on the undergraduate students in the central settlement of the University of Dumlupınar
- Tez No: 296719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Maskot ve Konumlandırma, Marketing, Mascot and Placement
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzdeki yoğun rekabet ortamında kalıcı bir markaya sahip olmak, işletmelerin başarılı bir pazarlama stratejisi uygulayabilmeleri için son derece önemlidir. İstek ve ihtiyaçları sürekli olarak artan ve giderek daha zor beğenir hale gelen müşterilerin sadakatini kazanabilmek ve onları işletmede tutabilmek için müşteri ile marka arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve kalıcı hale getirmek gerekmektedir. Günümüzde pazarlama stratejisinde farklılaşmayı başaran firmalar, büyük rekabet gücü elde ederek bu başarılarını markalaşma sürecine yansıtmak durumundadırlar.Tüketicilerin markaları hangi özellikleriyle hatırladıkları konusunda görsel tutundurma faaliyetlerinin etkisi büyüktür. Bu faaliyetler içerisinde önemli bir iletişim aracı olarak maskotlar karşımıza çıkmaktadır. Yoğun rekabet ortamında firmaların öne çıkmaları için markalarını konumlandırmaları gerekmektedir. Bu da maskotun markaya kişilik kazandırarak hedef kitlenin akılda kalıcılığını sağlamaktadır. Bu konunun amacı ise; ülkemizde de hızla artarak kullanılmaya başlanan maskot markalı ürünlerin, tüketicilerin algılarında maskotun, markalardaki konumlandırmadaki etkisini ve maskotun markayla uyumunun incelenmesidir. Böylece maskot kullanılan markalı ürünlerin, maskot ile kişilik kazandırarak tüketicideki kalıcılığı sağlamaktır.Araştırmada kullanılan teknik nicel yöntemdir. Verilerin sayısal göstergelere indirgenmesi için Likert değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışma 28 madde ve beş tane aralıklar temelinde değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Yapılan anket çalışmasında Turkcell maskotu hakkında düzenleme yapılmıştır. Uygulanan anket sonucunda Maskotun bir ürün veya hizmetin reklam kampanyasının en etkili destekleyicisi olduğu anlaşılmıştır. Doğru seçilmiş, iyi tasarlanmış ve üretilmiş bir Maskot, söz konusu kurum veya kuruluş için büyük bir ilgi ve sempati kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
It is vital for the companies to have a permanent brand so as to perform a successful marketing strategy within the heavy competitive area. In order to be able to gain the loyalty of the consumers and to keep these consumers in the company who are getting taste hardlier in regards to the past.In order to be able to gain the loyalty of consumers having taste hardlier these days than the past and to keep them in the company it is necessary to strengthen the relationship between the consumer and the brand. Today the firms that have succeeded differentiation are to reflect their success to the trademark process.The effect of visual attraction activities is great regarding the brands whose features the consmers remember. Within these activities the mascots take place as means of communication. It is needed fort he firms to locate their brands to be one step further in the heavy competing area. Thus it provides to be in the target people?s mind whilst the mascots?giving characterization to the brand. The aim of this subject is to examine mascot branded products which are being used increasingly in our country for the perceptions of the consumers. Thus it is provided for the branded in goods used by mascot to keep permanance in consumer by attributing characterization.The technique used in the research is quantitive. Licert evaluation criterion is used to show the data with numerical signs. This work was evaluated by twenty eight separate articles and five items. In the survey an arrangement was made on Turkcell mascot. At the end of the survey performed, it is understood that mascot is the most effective supporter for a product or a campaign of an advertisement service. A mascot that is designed and produced well is a great source of interest and liking for foundation or organization being talked of.