Bankalarda kredi riski yönetimi: Libya'da bir uygulama
Credit risk management in banks: a practice in Libya
- Tez No: 711766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK DAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Yönetimi, Kredi Riski, Banka, Libya. 2020, 79 sayfa, Credit Management, Credit Risk, Bank, Libya. 2020, 79 Pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bankalar kredi arz ederek fon talep edenlerin ihtiyaç duyduğu fonları piyasaya sunmaktadır. Banka müşterileri ihtiyaçlarını finanse etmek için bankalardan kredi çekmektedir. Müşteriler kredi kullanarak fon tederik ederek belirli bir vade ile geri ödemektedir. Müşterilerin kredi borçlarını geri ödeyebilmeleri oldukça önemlidir. Bu nedenle bankaların kredi yönetimi oldukça önemlidir. Kredi riskinin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı bankalarda kredi riski yönetimini inceleyerek banka yönetiminde ve çalışanlarında kredi farkındalığının olup olmadığını tespit etmektir. Bu amaçla Libya'da faaliyet gösteren ticari bankalarda çalışan 395 personelden anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Demografik sorular haricinde 18 sorudan oluşan ankette bankanın kredi riskini yönetimi değerlendirilmektedir. Anketlerden elde edilen veriler SPPS programıyla analiz edilmektedir. Frekans, geçerlilik, güvenirlilik, açıklayıcı faktör analizi ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda Libya'da faaliyet gösteren bankaların etkin kredi yönetimi gösterdikleri tespit edilmiştir. Analiz sonucunda bankaların kredi riskini algılamaları, kredi riski karşısındaki tutumları, kredi riskini yönetmeleri ve kredi riskini azaltmak için gösterdikleri performanslarda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Banks offer the funds needed by those who request funds by offering loans to the market. The bank receives loans from banks to finance its customers' needs. Customers pay funds by using loans and pay back with a certain maturity. It is very important for customers to be able to repay their loan debts. Therefore, credit management of banks is very important. Credit risk must be managed well. The purpose of this study is to examine the credit risk management in banks and to determine whether there is credit awareness in bank management and employees. For this purpose, data was collected from 395 personnel working in commercial banks operating in Libya using a survey method. The bank's credit risk management is evaluated in the survey consisting of 18 questions apart from demographic questions. The data obtained from the surveys are analyzed with the SPPS program. Frequency, validity, reliability, explanatory factor analysis and regression analysis were performed. As a result of the analysis, it was determined that the banks operating in Libya show effective credit management. As a result of the analysis, it has been determined that there is a statistically significant difference in the banks' perception of credit risk, their attitudes towards credit risk, managing credit risk and their performance to reduce credit risk.