Sosyal sermaye düzeyinin belirlenmesi ve sosyal sermaye düzeyini etkileyen faktörlerin analizi: Gönüllü teşekküller bağlamında Kayseri örneği
The relationship between economic development and social capital: An analysis on voluntary organizations in Kayseri
- Tez No: 296734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Güven, İş Birliği, Sosyal İlişkiler Ağı, Sosyal Sermayenin Ölçümü ve Sivil Toplum Kuruluşları, Social Capital, Trust, Collective Action, Networks, Measurement of Social Capital And Non-Governmental Organizations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda sıkça kullanılan sosyal sermaye kavramı ve sosyal sermaye düzeyinin ölçülmesi analiz edilmiştir. Sosyal sermaye kavramı öncelikle hem teorik hem de ampirik boyutuyla ele alınmıştır. Sosyal sermaye düzeyini belirlemek amacıyla, Kayseri'deki gönüllü kuruluşların faaliyetlerine katılan (hem üye hem de üye olmayan) bireylere yöneltilen anket bulguları tahlil edilmiştir. Anket, uluslararası literatürde sosyal sermayeyi belirlemede kullanılan göstergelerden faydalanılarak 5'li Likert ölçeğine göre hazırlanmıştır. Bu göstergelerden kullanılarak güven endeksi, resmi ve gayri resmi ağlara üyelik endeksi, yardımlaşma ve ortak işbirliği endeksi oluşturulmuştur. Söz konusu üç endeksten yararlanarak tek bir sosyal sermaye endeksi hesaplanmıştır. Örnek kütlenin yaş, eğitim, dini eğilimleri, kendine olan güvenleri, yerel basın organlarını takip etme sıklıkları, seçimlerde oy kullanmaları, yaşam süreleri ve faaliyet gösterilen sektör gibi demografik özellikleri ile sosyal sermaye düzeyi arasındaki ilişki Ki-Kare yöntemine göre; sosyal sermaye düzeyi ile demografik özellikler arasındaki ilişkinin yönü ise korelasyon analizine göre test edilmiştir. Özellikle eğitim düzeyi ve bireylerin kendilerini değerli hissetmeleri ile sosyal sermaye arasında doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to explain the concept of social capital which was frequently used in recent years and role of social capital in regional economic development. Firstly the concept of social capital was handled with both theoretical and empirical dimensions. For the purpose of measure of social capital level, it was informed about performed survey on the sample which consist of persons who were members of voluntary organizations in Kayseri and nonmembers but tied in voluntary organizations. The survey was prepared in the format of quintet likert-scale following up the indicators which was used to measure level of social capital in international literature. The indicators consist of confidence, membership to formal and informal networks, helping each other and common collaboration and it was designed the social capital index as combination of three indexes. In addition it was asked to members about their demographic characteristics such as age, education, religious behavior, self confidence, frequency of following local media, voting in elections, lifetime and occupation sector and the relationships between social capital and demographic characteristics was tested with the method of chi-square. The directions of relationships between social capital and demographic characteristics were obtained with the correlation analysis. It was found that there was a linear relationship especially between social capital and education level and the feeling herself valued.