Sağlık kurumlarında psikolojik sermaye ve örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişki: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi üzerine bir çalışma
Psychological health institutions and organizational support with capital relationship between organizational i̇dentification: A study on İstanbul Training and Research Hospital
  1. Tez No: 449956
  2. Yazar: GÜL KAYALI KALMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERDAR ÇÖP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Örgütsel Özdeşleşme, Algılanan Örgütsel Destek, Psychological Capital, Organizational Identification, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışanların kişilik özelliklerinden ziyade, onların olumlu yönlerine vurgu yapan ve bu yönlerin geliştirilmesiyle işletmenin rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü elde edebileceği varsayımına dayanan psikolojik sermaye kavramı, son yıllarda literatürde önem kazanmaya başlamıştır. Bu noktada araştırmanın temel amacı sağlık kurumları için son derece önemli olan psikolojik sermaye ve örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu ilişkinin nasıl olduğunu belirlemek için literatürde çeşitli araştırmalar olmakla birlikte, psikolojik sermaye ve örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin belirlenmesi konusunda yapılan araştırmaların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu araştırma literatürde konu hakkındaki boşluğun kapatılmasına katkı sağlayacaktır. Bu katkıyla sağlık çalışanlarında örgütsel özdeşleşme düzeyinin yükselmesi ve bunun sonucunda da örgütsel desteğin sergilenebilmesi pozitif yönlü psikolojik gelişim sayesinde mümkün olacaktır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde; psikolojik sermaye tanımı ve gelişimi ile psikolojik sermayenin boyutları olan umut, iyimserlik, dayanıklılık, özyeterlilik üzerine durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde; örgütsel özdeşleşme ile ilgili kavramlar, örgütsel özdeşleşmenin önemi, türleri, boyutları, öncülleri ve sonuçları ele alınmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde; algılanan örgütsel destek kavramı, önemi, destekleyici örgütün özellikleri, algılanan örgütsel destek kuramları, örgütsel desteği etkileyen faktörler, örgütsel desteğin sonuçları konularına değinilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde uygulama kısmına yer verilmiştir. Araştırmanın uygulanmasında sağlık sektöründeki bir sağlık kurumunda çalışan personele anket çalışması yapılmıştır. 620 çalışana dağıtılan anketlerden 507 tanesi geri dönmüştür. Daha sonra bu veriler SPSS 19.0 paket programında güvenilirlik analizi, ortalama, regresyon ve korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda örgütsel özdeşleşme ile öz yeterlilik, psikolojik dayanıklılık, iyimserlik, umut arasındaki ilişki bulunmaz iken, bireysel ilerleme taraflı destek ve karşılıklı olma normu dayanmış destekleme arasında bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Rather than personality traits of employees, their emphasis on the positive aspects and the psychological concept of capital is based on the assumption that achieve competitive advantage against competitors operating in the development of this direction, it began to gain importance in the literature in recent years. At this point, with an extremely important psychological capital and organizational support for the main purpose of the study was to determine the relationship between health care organizational identification. Although several studies in the literature to determine how this relationship, not the number of research done on the determination of the relationship between psychological capital and organizational support and organizational identification is almost called. Through this research it is believed to be closing the gap in the literature. This contributed to the rise in levels of organizational identification and the consequent health workers will also be possible thanks to the positive psychological development of organizational support for the exhibition. The research consists of four parts. In the first part of the research; psychological capital psychological capital has with the development and definition of the dimensions of hope, optimism, endurance, self-sufficiency is focused on. In the second part of the study, the concepts of organizational identification, organizational identification, importance, types, dimensions, antecedents, and consequences are discussed. The third section of the survey; the concept of perceived organizational support, importance, the characteristics of the Supporting Organization, perceived organizational support theory organizational support factors organizational support the results of the fact. In the fourth part of the research are included in the part of the application. Applied for the staff working in the health sector in a health care survey of the research was conducted. 620 employees distributed questionnaires were returned from 507 of them. Later this data reliability analysis using the SPSS 19.0 software package was average, were subjected to regression and correlation analysis. The analyzes result in self-sufficiency with organizational identification, resilience, optimism no relationship between hope, progress has been seen that there is a relationship between the individual and not the norm sided support based mutual support.