XVI. yüzyıl klasik Türk şiirinde mevsimler
Classic century six seasons on Turkish poem
  1. Tez No: 296740
  2. Yazar: BAHAR YAVAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Divân şiiri, Mevsim, Bahâr, Orjinallik, Tabiat, Aşk, Çiçekler, İnsan Psikolojisi, Ottoman Divan Poetry, Season, Spring, Originality, Nature, Love, Flowers, Human Psychology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Divân şiirinde mevsimler ve mevsimsel unsurlar yani;bahâr, hazân, kış, yaz, seher, akşam, bahçe, çiçek, rüzgâr v.b. sıkça kullanılmaktadır. Divan şairleri, şiirlerinde çeşitli benzerlikleri ifade ederken tabiat unsurlarına başvurmuşlardır.Tabiat, Divân şiirinin ana konularındandır. Divan şairleri aşkı, sevgiyi, hüznü, sevgiliyi ve ayrılığı anlatırken tabiat unsurlarını kullanmışlardır. Divân şiirinde bahâr, coşkunluğun ve aşkın sembolüdür. Denilebilir ki; tabiat, insan psikolojisinin dilidir.Divan şairlerinin malzemesi tabiattır. Bu malzemeyi ustalıkla ve incelikle kullanırlar. Orijinal manalar oluştururlar. Bu manalar Divân şiirinin bir zeka oyunu oluşunu kanıtlamaktadır. Ya tabiatı olduğu gibi ya da onu, görmek istedikleri gibi kullanırlar. Divân şiirinde çiçekler de geniş yer tutmaktadır. Bunların başında gül gelir. Gül, sevgilidir. Gülün kokusu, sevgilinin kokusudur. Gülü, lale, sümbül, nergis, yasemin, menekşe gibi çiçekler izler.
Özet (Çeviri)
Seasons and season related elements such as spring, autumn, winter, summer, early morning, evening, garden, flowers and wind one used frequently, in Divan poetry. Poets in Divan provide benefits from natural elements for explaining assofted similarities in that poems.Nature is the one of the main subject at Divan poetry. Poets in Divan utilize natural elements when they describe love, sadness, darling and separation. Spring is the symbol of exuberant and love in Divan poetry. It can be said that Nature is the language of human psychology.Material of poets in Divan is nature. These poets use this material by selenderness and proficiency. They built original meanings and these meanings prove that Divan poetry is an intelligence game. Poets use nature not only what it is, but also what they want to see.Also flowers have an important role in Divan poetry. Rose is the most important one because rose means dear and smell of rose means smell of dear. After rose, tulip, hyacinth, narcissus, jasmine and violet can be regarded as other mentioned flowers in Divan poetry.