İller Bankası' nın Türkiye'deki bölgelerin gelişmişlik düzeyine etkisi
The effects of İller Bank on the regional development in Turkey
  1. Tez No: 296752
  2. Yazar: CUMAALİ ÖZENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK, DOÇ. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma ve Yatırım Bankacılığı, İller Bankası, Bölge Çeşitleri, Bölgesel Dengesizlik, Bölgesel Gelişme, Panel Veri Analizi, Hausmann Model, Development And Investment Banking, İller Bank, Regional Varieties, Regional Imbalance, Regional Development, Panel Data Analysis, Hausmann Model
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bir ülke veya bölgede ekonomik büyümenin ve toplumsal refahın arttırılması için altyapı ve üstyapı yatırımları önemli rol oynamaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanan hızlı nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşme sonucunda bölgelerde ve şehirlerde yerel yönetimlerce yapılan altyapı ve üstyapı yatırımlarında önemli artışlar meydana gelmiştir. Bu yatırımlarının finansmanında belediye ve il özel idarelerinin öz kaynakları yetersiz kalmaktadır. Bu noktada yerel yönetimlerin bankası olan İller Bankası, yerel yönetimlere düşük faizli kredi açmakta ve teknik alanda da destek vermektedir. Bu çalışmada; İller Bankası'nın yerel yönetimlere kullandırdığı kredilerin Türkiye'deki yedi coğrafi bölgenin gelişmişlik düzeylerine etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde, dünyada ve Türkiye'de kalkınma ve yatırım bankacılığının gelişimi ve ikinci bölümünde, İller Bankası'nın kurumsal kimliği ve faaliyetleri konusunda bilgi verilmiştir. Son bölümünde ise, bölge türleri ve gelişimi, Türkiye'deki coğrafi bölgelerin gelişmişlik düzeyleri ile 1999-2009 periyodunda İller Banka'sının kullandırdığı kredilerin, panel veri analizi yöntemi kullanılarak Türkiye'deki bölgelerin gelişmişlik düzeylerine etkisinin analizi yapılarak yorumlanmıştır.Yapılan çalışma sonucunda, İller Bankası'nın bölgelerdeki yerel yönetimlere kullandırdığı kredilerde meydana gelecek %1'lik bir artış o bölgenin Bölgesel GSMH'yi %1.05 oranında arttırırken, yerel yönetimlere Banka aracılığıyla bölgesel bazda gönderilen yasal paylardaki %1'lik artış Bölgesel GSMH'yi %1.50 oranında arttıracağı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The infrastructure and superstructure investments have profound effects on the economic development of a country or a region. The fast growth in the population rate, urbanization, and industrilazition in the regions and cities requires new and huge investments in the infrastructural and superstructural investments. The economic power and monetory sources of manucipalities and provience private assembly are not sufficient to finance these investments. In this connection, iller bank is a bank of local administrations, it opens credits of quiete low interest rates to support their projects and the technical investments. In this study, the effect of credits given by iller bank was investigated on the seven geographic regional development. Hence, the first chapter covers the development of investment banking in Turkey and in the world, the second chapter includes institutional duties and activities of iller bank. In the last chapter, the types of regions, the economic development level of regions in Turkey, the credits given by iller bank between 1999-2009 period were studied. Panel data analysis method was employed to analyse and comment the development level of regions.As a result, it was understood that when iller bank increases the credits 1% for a region, the GNP rises 1.05% within the region, on the other hand, 1% increase in the legitimate share of region given through city bank rises the regional GNP by 1.5%.