Geçiş ekonomilerinde yabancı bankaların piyasaya girmesinin kredi tahsisine etkisi: 1995 sonrası karşılaştırmalı bir analiz
Foreign banks' entry into the market impact on credit allocation in transition economies: A comparative analysis after 1995
- Tez No: 296753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Bankacılık, Kredi Tahsisi, Geçiş Ekonomileri, Kredi Erişimi, Foreign Banking, Allocation of Credit, Transition Countries, Access to Credit
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Geçtiğimiz yüzyılın sonlarına doğru Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliğinin dağılması ve dağılan birlikteki ülkelerin piyasa ekonomisine geçiş çalışmaları, bilim çevrelerinin ilgisini çekmiştir. Geçiş ekonomisi olarak adlandırılan bu ülkelerin geçiş dönemi süreleri birbirlerinden farklı olması, ülkelerin coğrafik durumları ve planlı ekonomi dönemi öncesi durumları ile ilgilidir. Geçiş ekonomileri ülkelerine yabancı bankaların ilgi göstermeleri, bu ülkelerin finansal piyasaları liberalleştirmelerinden sonra artış göstermektedir. Yabancı bankaların geçiş ekonomileri ülkelerindeki varlığının olumlu ve olumsuz yanları yapılan akademik çalışmalar ile ortaya konmaya çalışmışlardır.Bu çalışmada 1995-2008 döneminde geçiş ekonomilerindeki yabancı banka varlığı ile kredi tahsisi arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada panel veri yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucundan yabancı banka varlığı ile özel sektöre verilen krediler arasındaki ilişkiler yorumlanmıştır. Geçiş ekonomilerinde yabancı banka varlığının kredilere erişimi makro boyutta olumlu etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Fall of Union of Soviet Socialist Republics towards the end of previous century and attempts of disrupted countries to pass to market economy, attracted the attention of scholars. That the transition times of these countries named transition economies vary, is due to the the geographies of these countries and their circumstances before the planned economy periods. The attention that foreign banks Show to these transition economies, increase after the liberalization of financial markets of these countries. Positive and negatif aspects of the presense of foreign banks in transition countries are tried to put forward in academic studies.In this study, the association between the presense of foreign banks and credit allocation in the period of 1995-2008 in transition countries is studied. In the study, panel data management method has been used. The relationships between the presense of foreign bank and, credites that are allocated to private sector are interpretted as a result of this study. It has been shown in transition economies that the presense of foreign bank contributes positively to the credits in macro dimensions.