Tüketicilerin sosyal sorumluluk kampanyalarına yönelik tutumlarının analizi: Eskişehir ilindeki banka müşterileri üzerine alan araştırması
Analysis of consumer attitudes towards social responsibility campaigns: Field reasearch on the banks customers in Eskişehir province
- Tez No: 296755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Tüketici, Tutum, Social Responsibility, Consumer, Attitude
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal sorumluluk, ticari bir firmanın ekonomik ve yasal yükümlülüklerinin ötesinde, uzun dönemli bir amaç olarak toplum için yararlı girişimlerde bulunması yükümlülüğü şeklinde tanımlanmaktadır. Günümüz insanları, bilinçlerindeki değişim sürecinin daha hızlı olması, farklı algılama ve buna bağlı olarak anlamlandırma biçimlerinin sürekli yeni uyaranlarla değişmesi, dolayısıyla artık yalnızca ürünü ya da hizmeti değil ürünün ve hizmetin yarattığı değerleri ve en önemlisi kurumların yarattığı imajları satın almaktadır. Kurumlar ile tüketiciler arasındaki duygusal bağı kuracak olan iletişim stratejisi sosyal sorumluluk uygulamalarıdır.Bugün yaşanan rekabet ortamında ve farklılaşma sürecinde sosyal fayda yaratan kurumlar, tüketiciye daha yakın olması ve tüketicinin sadece ticari ihtiyaçlarına değil sosyal alandaki ihtiyaçlarına da dokunmasıyla diğerlerinden ayrılabilirler. Bir kurum topluma ürettiği çözümlerle kurum imajını güçlendirip ve bunu mesajlarla doğrudan hedef kitlesine iletebilir. Ürettiği hizmet ve ürünlere kattığı artı değer sayesinde kurum, benzerleri arasında öncelikli tercih edilir ve seçilir olacaktır. Toplumsal fayda üreten ve bunu topluma yayabilen kurumlar, diğerlerine göre daha prestijli ve daha değerli bir konum elde edeceklerdir.Bu çalışmada; Sosyal sorumluluk kampanyalarına yönelik olarak tüketicilerin sahip oldukları tutumlar incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Social responsibility, beyond the economic and legal obligations of a commercial company, is defined as the obligation to take initiatives beneficial to the community as a long-term goal. Today's people, being faster in the process of change minds, having different forms of perception and as consequence, constantly changing of the sense with the new stimuli, so they do not buy only the product or service but also values created by the product and service, and most importantly, the images created by the institutions. The communication strategy that will establish an emotional bond between institutions and consumers is a social responsibility application instrutment.Today, institutions that create social benefit within the competitive environment and in the process of differentiation, can differ from others by getting closer to the consumer and meeting not only commercial needs of the consumer but also take care of their social needs. An institution can strengthen its image by creating solutions for the society and communicate its image to the target group through messages. As it adds value to services and products it produces, an institution will have priority among its equivalents and will be preferred. Institutions that produce social benefits, and so able to spread in society, will have a more prestigious and valuable position than the others.Within this study, attitudes that consumers have towards social responsibility campaigns are examined.