Geçiş ekonomilerinde çevre sorunlarına Çevresel Kuznets Eğrisi çerçevesinde yaklaşım: Seçilmiş ülke uygulaması
Approach to enviromental issues within the framework of the Environmental Kuznets Curve in the transition economies: Selected country application
  1. Tez No: 296759
  2. Yazar: ENVER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, Dışsallık, Geçiş Ekonomileri, Çevresel Kuznets Eğrisi, Environment, Environmental Problems, Externality, Transition Economies, Enviromental Kuznets Curve
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çevre sorunları, günümüzde dünyanın en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Özellikle, Sanayi Devrimi ile başlayan ve hızla artan çevre sorunları doğanın taşıma kapasitesini aşmaya başlayınca, ulusal ve küresel düzeyde olumsuz sonuçlara sebep olmuştur.Bu çalışmada çevre kavramı, çevre sorunları, çevre sorunlarının sebepleri, türleri ile çevre ve ekonomi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bütün çevre problemlerinin kökeninde yatan özellik, çevre açısından piyasa işlemlerinin başarısız olmasıdır. Bu nedenle çalışmada çevre kirliliğinin neden olduğu dışsallıklar, türleri ve dışsallıkların tazminine yönelik olarak alınacak önlemler ve çözüm önerileri incelenmektedir.Çalışmanın uygulama kısmında seçilmiş geçiş ekonomilerine ilişkin Çevresel Kuznets Eğrisi Yaklaşımının geçerliliği incelenmektedir. Gelir ile çevre kirliliği arasındaki ilişki panel veri tahmin yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Panel veri modelinde, 1992- 2007 yılları arasında 15 ülkede yapılmış olan karbondioksit (CO2) ölçümleri kullanılmaktadır. Panel veri modeli tahmin sonucunda karbondioksit emisyonlarının gelir ile ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın temel bulgusu; bu araştırma seçilmiş geçiş ekonomilerinde Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Environmental issues are among the world?s most important issues. In particular, starting with the industrial revolution and the rapidly growing environmental problems began to exceed the carrying capacity of nature, national and global level have led to negative consequences.In this study, the concept of the environment , environmental issues, environmental problems , causes, types, and investigated the relationship between environment and economy. Underlying feature is the root of all environmental problems, the environment is failing in terms of market transactions. Therefore, study of environmental pollution caused by externalities and the types of solutions are examined and measures to be taken as providing for compensation of environmental externalities.Environmental Kuznets Curve for the application of the study at the selected transition economies examined the validity of the Approach. The relationship between income and environmental pollution is examined using panel data estimation method.The panel data model, which is made of carbon dioxide (CO2) measurements are used in 15 countries between the years 1992- 2007. The panel data model was found to be associated with estimated revenue as a result of carbon dioxide emissions. The basic finding of this study, this research supports the hypothesis that selected transition economies, the Environmental Kuznets Curve.