Türkiye'de terörizm ve terörist profili
Terrorism and terrorist profile in Turkey
- Tez No: 296758
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAMİ DENKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, Şiddet, Propaganda, Medya, Profil, Terror, Violence, Propaganda, Media, Profile
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Terörizm insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Mağduriyet algılamaları ile toplumun farklı kesimlerindeki eşitsizlik anlayışına bağlı hak arama yöntemi olarak terörizm ve şiddet, sorunlara çözüm bulmak adına sıkça başvurulan yöntem olmuştur. Ortaya koyduğu korku sayesinde de varlığını sürdürmüştür. Terörizm son yıllarda devletlerin karşılaştıkları en önemli sorunların başında gelmiştir. Ulusal veya bölgesel düzeyde başlayan terör faaliyetleri gelişen teknoloji ile birlikte uluslararası bir nitelik kazanarak devletlerin tek başına üstesinden gelebilecek boyutları aşmış bulunmaktadır. Terörizm öznel ve nesnel açıdan sürekli değişim geçiren, kendisini yenileyen dinamik bir yapıdır. Durağan kalıplar içerisine hapsedilerek tanımlama ve terörizm ile mücadele edilemez. Terörizm ile mücadelede hukuki çerçeveye bağlı kalınarak ABD ve AB tarafından hazırlanan terör örgütleri listelerinin objektif ve genişletilerek hazırlanması önemlidir. Terörizm mağduru ülkelerde kendi terörist örgütlerini bu listelere aldırma mücadelesi içerisinde olmalıdır. Terörizm sadece güvenlik sorunu olarak algılanmamalıdır. Güvenlik sorunu yanında sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları olan büyük bir sorundur. Bu nedenle terörizmi doğuran ve besleyen siyasal ve kültürel zeminin çok iyi tahlil edilmesi ve ortaya konulması gerekmektedir. Terör hareketlerinin temelinde sosyal, psikolojik, siyasal ve ekonomik faktörlerin etkili olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır. Terör örgütleri toplumdaki farklılıkları ve sorunları kullanarak kendi propagandalarıyla kitleleri motive ederek, örgütlerine eleman ve yaptıkları eylemlere taban kazandırabilmektedirler. Propaganda taktik metotlarını kitle iletişim araçları ile profesyonelce kullanarak kendilerine ve eylemlerine meşruiyet kazandırma çabası içerisinde bulunmaktadırlar. Terörizm ile mücadele kapsamında son zamanlarda terörist ile mücadele yanında terörist profili çalışmaları yapılmaktadır. Çok yeni olan bu teknik terör sorununu anlamada ve sorunun çözümüne yönelik sağlıklı politikalar üretmede büyük önem taşımaktadır. 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında dünya genelinde çok tartışılan El Kaide terörünün Türkiye uzantısı ve yapılanmalarının profili bu çalışma ile incelenmeye çalışılarak, örgütle mücadele ve çözüm yöntemlerine katkı sağlayacak doğru tespitlere ulaşabilmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism is an aged concept as much as the history of humanity. Terrorism and violence are frequently used in the name of seeking solution for the problems as a method of providing justice within the different layers of the society. Terrorism has kept its existence due to the incoming fear itself. Terrorism has been one of the main issues experienced by governments in recent years. By intelligently utilizing high technology, terrorism has gained wide area effect through national and regional levels. Terrorism has a dynamic structure which always objectively and subjectively renews and varies itself. It is impossible to struggle with terrorism as reserving certainly stable forms of definitions and concepts. Within the umberalla of justice, it is important to objectively expand the list of terrorist organizations defined by United states and EU. The countries victimized by terrorism must try to add new names of terrorist organizations harmfully affecting them. Not only be perceived as an issue of security, but terrorism should be handled by accounting social, economical ad cultural issues. That is; it has to be analyzed and evaluated from the perspective of political and cultural background causing and feeding terrorism The researchs show that social, psychological, political and economic factors are more effective for the root reasons of terrorist activities. Terrorist organizations can attain sympathizers and recruit new members as motivating crowds with black propaganda on differences and problems inside the society. They can legitimate their illegal activities by professionally using their certain propagandist technics and methods. The researchers has recently been adapting new profilling models as developing proper policies within the context of terrorism. As a relatively new method, the profilling methodology has become more important to understand the nature of terrorist activities and to develop right policies in the country. Accordingly; this study aims to explore the profile of Al-Quada as one the most well known terrorist organşzations in the world. It specifically concentrates on the extent of Al-Quada in Turkey.