Karar destek teknolojilerinin farkındalığı üzerine Kahramanmaraş ili KOBİ'lerinde bir araştırma
Decision support technologies on awareness Kahramanmaraş province SMEs a research
- Tez No: 296761
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Teknoloji, Karar Destek, SME, Technology, Decision Support
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında, KOBİ niteliğindeki işletmelerin karar destek teknolojileri farkındalığı ölçülmüştür. Bu amaçla birincil veri toplamak için KOBİ niteliğindeki işletmelerde bir anket çalışması yapılmıştır. Ankete katılan işletmelerin çoğunluğu, 12 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren, yıllık cirosu 1 milyon TL'den az olan ticaret işletmeleridir. Anketi cevaplayanlar 40 yaşın altında, ilk ve orta öğretim mezunu 7 yıldan daha uzun süredir çalışan işletme sahipleridir. Anketlerin değerlendirilmesinde değişkenlerin aritmetik ortalama, standart sapma ve yüzde frekans değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca katılımcıların cevaplarının ortalamaları ile onların sektör ve yönetim yapıları arasında önemli farklılıklar olup olmadığının analizleri tekyönlü ANOVA Testleri ile yapılmıştır. Böylece KOBİ'lerde karar destek teknolojilerinin varlığından ve faydalanma düzeylerinden farkındalıklarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçları göre KOBİ'lerin, donanım teknolojilerine yatırım yaptıkları ancak bu donanımlarda kullanılacak uygulama yazılımlarına sahip olmadıkları görülmektedir. Diğer taraftan karar destek teknolojileri yönetim faaliyetleri aile dışındaki kişiler tarafından yürütülen işletmelerde ve üretim işletmelerinde daha çok kullanılmaktadır. Böylece bu teknolojilerin farkındalığının bu işletmelerde daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The nature of SME businesses, decision-support technologies awareness was measured. The primary purpose for collecting this data, the nature of SME businesses a survey was conducted. The majority of the surveyed enterprises, active for more than 12 years, commercial enterprises with an annual turnover of less than 1 million TL. Survey respondents under 40 years of age primary and secondary education graduates business owner for more than 7 years running. Questionnaires assessing the variables of arithmetic mean, standard deviation and percentage frequency values were calculated. also averaged participants' responses and their analysis of whether significant differences between the sector and governance structures, one-way ANOVA test was used. So that the SMEs the presence of decision support technologies and benefit levels awareness tried to reach. Judging by our results, SMEs hardware technologies they are investing, but they do not have this hardware, application software are used. The other side, decision-support technologies management activities carried out by persons outside the family business and manufacturing enterprises, are more common. So that awareness of these technologies these businesses we can say that more high.