Örgüt geliştirmenin verimliliğe etkisi: Kütahya Şeker Fabrikası'nda bir uygulama
Affects of developing organizations on productivity a practise in Kütahya Şeker Factory
- Tez No: 296762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Geliştirme, Verimlilik, Development of Organization, Productivity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde işletmelerin pazarda rekabet etme güçlerini etkileyen önemli faktörlerden birisi verimlilik olmuştur. Verimliliği artırma çabalarında çalışanları eğitmek ve iş görme becerilerini artırmak önemli bir hedef haline gelmiştir. Bu hedefi gerçekleştirme doğrultusunda programlanan örgüt geliştirme teknikleri, çalışanların yaptıkları işte daha verimli çalışmalarını sağlamaktadır.Var olan sistemdeki problemlerin örgütün içindeki örgüt elemanları tarafından gözlenmesi noktasında problemler yaşanabilmekte ve önemli eksiklikler sık sık gözden kaçabilmektedir. Örgüt geliştirme tekniklerinin önemli bir avantajı da işletme dışından bir danışmanın örgütü analiz etmesi ve örgütteki problemlerin objektif olarak analizini yapıp, çözüm önerileri sunabilmesidir.Verimliliğin artırılmasını hedefleyen işletmeler, makine, ekipman ve kullanılan teknolojinin o günün şartlarına uygun olmasını sağlamakla birlikte, kullanılan teknolojiye uyum sağlayabilecek nitelikte çalışanların yetiştirilmesini sağlamalıdır. Bu ise örgüt geliştirme tekniklerinin uygulanmasına ve örgüt içinde yaygınlaştırılmasına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in businesses one of the important factors in competetive power in the market is productivity. In the effort of enhancing the productivity, training the workers and boosting working skills have been an important goal. The organization development techniques which are programmed for realising these goals provide the workers to work more productive.In the existing system observation of the problems by the organization members can be a trouble and important deficiencies can often be overlooked. One of the greatest advantage of developing organizations is that a consultant, who is out of the business, can analyse the organization and objectively making the analysis of the problems in the organization and submit solution suggestions.The businesses that aim the development of productivity, should provide machinery, equipment, technology used as well as workers which can accord with the technology. This only depends on implemantation of techniques of organization development and generalization in organization.