Bağımlılık yapıcı madde tüketimini engellemeye yönelik örgütsel etkinlik analizi: Kütahya ili örneği
Consumption of addictive substances to prevent the organizational effectiveness analysis: Example of Kütahya province
- Tez No: 296782
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Madde, Bağımlılık, Madde Bağımlılığı, Uçucu Madde Bağımlılığı Yoksunluk, Tolerans, Rehabilitasyon, Addiction, Drug Addiction, Volatile Substance Abuse, Deprivation, Tolerance, Rehabilitation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de madde bağımlılığı sorunu üzerinde çalışılması ve top yekûn mücadele edilmesi gereken bir sorun olarak algılanmaktadır. Madde bağımlılığı alanında yapılan birçok araştırma çok değişik etkenlerin bu sorunun ortaya çıkmasında yeri olduğunu ortaya koymaktadır.Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin dışında artık bir sorun olarak karşımıza çıkmaya başlayan uçucu madde bağımlılığı özellikle gençlerimizi tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır.Bu bağlamda yapılan araştırmada madde bağımlılığına genel bakışla birlikte, uçucu madde bağımlılığı ile lise seviyesindeki gençlerde aile gelir durumu arasındaki ilişki ortaya konulacaktır.Elbette ki uçucu madde bağımlılığını sadece aile gelir durumu ile açıklayamayız. Ancak bu araştırmada ortaya koymaya çalışılacağı gibi düşük gelir düzeyindeki ailelere mensup lise seviyesindeki gençler uçucu maddelerle ilk temas ve bağımlılığa daha müsait pozisyonda yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Working on the problem of drug addiction and struggling to solve it entirely is perceived as a major problem in our country as well as all over the world. A lot of research in the field of substance abuse revealed that many different types of factors cause the emergence of this problem.Apart from stimulating substances and other drugs, volatile substance abuse began to emerge as a problem reaching a size that threatens especially young people.In this context, the general perspective of the study will be the problem of drug addiction along with the examination of the relationship between family income level and volatile substance abuse in high-school students.Volatile substance abuse cannot be explained only with the family income level. However, as this study aimed to demonstrate students belonging to low-income families live in a more potential position to have the first contact with volatile substances.