Dört rotorlu hava araçlarının bağ-grafik yöntemi ile modellenmesi
Modeling of quadrotors using bond-graph method
  1. Tez No: 296829
  2. Yazar: ERTAN HASKÖY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASFİ EMRE ÖMÜRLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dört rotorlu hava aracı, bağ-grafik, bond-graph, durum uzay denklemleri, insansız hava aracı, Quadrotor, bond-graph, state-space, UAV
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Kontrol Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dört rotorlu insansız hava araçları, akademik çevrelerce son dönemlerde oldukça çok ilgi gösterilmiş bir alandır. 4 serbestlik derecesine sahip olan bu araç sadece 4 kontrol girişi ile kontrol edilmektedir. Sadece araçtaki dört adet rotorun hızları değiştirilerek aracın bütün hareketleri kontrol edilebilmektedir. İnsansız hava araçları alanında ideal yapıya sahip bu araç tipinin dinamik modelleme ve kontrol uygulamaları yaygın olarak yapılmaya çalışılmaktadır.Bu çalışmada doğrusal olmayan bir yapıya sahip olan dört rotorlu hava araçları, bağ-grafik yöntemi ile modellenecektir. Bu model bilgisayar ortamında simüle edilecek, daha sonra bu modelden durum-uzay denklemleri elde edilecektir. Farklı kabuller yapılarak elde edilecek 3 ayrı modelin birbiri ile karşılaştırmalı analizleri yapılabilir ve durum uzay formunda olduğundan çalışma uzayı içinde, durum uzayı teknikleri kullanılarak analizler ve kontrol tasarımları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Quadrotor UAVs are a subject which the academic society is higly interested in recently. These UAVs have 4 DOF and controlled by only 4 inputs. All movements of the quadrotor can be controlled just by changing the speed of the four rotors mounted on the UAV. Quadrotors, which has an ideal structure in the field of UAVs are subject to many studies about dynamic modelling and control applications.In this work, quadrotors, which has a nonlinear system structure, are going to be modeled with bond-graph technique. After that the model will be simulated by computer and state space equations will be derived from the model. Comparative analyses of three different models, attained by making different assumptions will be made, and thanks to the models being in state-space form, state-space techniques can be used for analyses and control designs.