TiO2 ince filmlerin üretilmesi ve fotovoltaik özelliklerinin incelenmesi
Deposition and photovoltaic properties of TiO2 thin films
- Tez No: 296907
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK KARABAY, YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ORUÇ LUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TiO2, fotovoltaik, güneş pil, TiO2, Photovoltaic, Solar Cell
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
TiO2 filmlerin temiz enerji üretimindeki yeri hem fotokatalitik hem de fotovoltaik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle saf TiO2 ince filmler farklı kalınlıklarda (katlarda) cam ve p-tipi silisyumaltlıklar üzerine ?spin coating? yöntemiyle kaplanarak optik, elektriksel ve fotovoltaik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda en iyi fotovoltaik özelliği gösteren örneklerin tek katlı filmler olduğu görülmüş ve sonraki çalışmalar, bu özellikteki filmler üzerinde gerçekleştirilmiştir.TiO2 çözeltisi farklı oranlarda kobalt tuzu ile katkılanmış ve bu çözelti ile kaplanan örneklerin elektriksel ve optik özelliklerinin değişimi incelenmiş ve fotovoltaik özelliğin en fazla olduğu oran belirlenmiştir.Kobalt katkısının TiO2 ince filmlerin fotovoltaik özelliklerini iyileştirdiği gözlemlenmiş ve farklı geçiş metalleri için bu deneyler tekrarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of TiO2 films in the production of clean energy are due to their both photovoltaic and photocatalytic properties. In the present study, firstly TiO2 thin films were deposited with different thicknesses on glass and silicon wafers by using spin coating method and the optical and electrical properties of the films were investigated. The thinnest one showed better photovoltaic properties than the othersThe films were doped with cobalt and electrical and optical properties of doped TiO2 thin films were investigated. The photovoltaic properties were improved with doping and the cobalt ratio which shows the best photovoltaic parameters was determined.The results were compared with the films doped with some other transition metals.