Biyoteknolojik yöntemlerle kiral 4-okso-tetrahidroindol türevlerinin sentezleri
Enantioselective synthesis of 4-oxo-tetrahydroindol derivatives by using biotechnological methods
  1. Tez No: 296919
  2. Yazar: MEDİHA SÜLEYMANOĞLU ERSEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN ZERENLER ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: indol, lipaz, enantiyoseçimli sentez, mikrodalga destekli reaksiyonlar, indoles, lipases, enantioselective synthesis, microwave-assisted reactions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İlaç endüstrisinde önemli bir yere sahip olan indol türevleri, biyolojik aktivitesi yüksek bileşik sınıflarından biridir.Biyolojik aktiviteleri ve indollerle olan yapısal ilişkisi, oksoindol türevlerini ilaç ve sentetik organik kimya alanında önemli hale getirmiştir.Bilindiği gibi enantiomerikçe saf olan ?-hidroksi ketonlar da doğal birçok üründe yapı taşı olarak kullanıldığından oldukça önemli maddelerdir.Çalışmamızda öncelikle 4-okso tetrahidroindol türevleri sentezlenerek, daha sonra mangan asetat oksidasyonu yoluyla optikçe saf ?'-asetoksi ve ?'-hidroksi türevlerinin yüksek ee değerleri ile kemoenzimatik eldesi hedeflenmiştir.İlaç sentezlerinde kullanılan yapı taşlarının steriyoseçici dönüşümünde artık kompleks kiral yapılarından dolayı optikçe aktif, saf sterioizomerlerin sentezlenmesinde yaygın olarak kullanılan enzimlerden yararlanılmaktadır. Çalışmamızda kinetik ayrıştırmada enantio seçici ürün eldesinde çeşitli lipaz enzimleri değişik çözücü sistemleri ile denenecek ve en yüksek ee'yi veren enzim ve çözücü sistemi bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The indol type derivatives are important compound for the drug industry, since their biological activity. The wide range of biological activity of oxoindole derivatives and their structural releationship to indoles make these compounds important targets in medicinal and synthetic organic chemistry.Optically pure ?-hydroxy carbonyl derivatives are also important intermediates in the synthesis of pharmaceuticals.We will firstly synthesize of oxoindole derivatives and then oxidize the resulting enones with manganese triacetate to obtain acetoxy enones which will be followed by kinetic resolution. Therefore optically active ?'-acetoxy and ?'-hydroxy derivatives will be obtained as high enantiomerically pure compound. The production of single enantiomers of chiral intermediates has become increasingly important in the pharmaceutical industry.The target of this project is to develop a general applicable chemo-enzymatic method for the highly enantio selective and regioselective synthesis of 4-oxoindol derivatives by using several kinds of enzymes.