Kültürün Aydın ili Kardeşköy konutlarındaki mekansal organizasyona etkisi
The influence of culture on saptial organization in Kardeşköy houses, in Aydin
  1. Tez No: 297012
  2. Yazar: ŞAKİR YELKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, konut, mekan, Culture, house, place
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Her ülkenin hatta bir ülke içindeki her yörenin kültürünün birbirleriyle benzerlikleri olduğu gibi çevresel etkenlerin de etkisiyle birçok yönden farklılıkları da olduğu gözlemlenir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma eylemini gerçekleştirdiği konutlar ve konutu oluşturan mekanlar bu farklılıkların rahatlıkla gözlemlenebildiği çevrelerden biridir.Konusu kültürün, Aydın İli Kardeşköy konutlarındaki mekansal organizasyona etkisinin incelenmesine yönelik bu çalışma, 7 bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde konuya geniş bir perspektiften özetle değinilmiş, amaç ve önemine değinildikten sonra çalışmanın yöntemi açıklanmıştır.Bölüm 2'de tarihsel süreç olarak çok kapsamlı olması sebebiyle Anadolu Türk Konutu'nda mekanlar ve oluşma nedenlerine değinilmiştir.Bölüm 3'de Kardeşköy'ün bağlı olduğu Aydın İli'nin konumu, iklimi, nüfusu, tarihi, ekonomisi hakkında bilgiler verilmiştir. Yörenin kültürünün bir parçası olması nedeniyle folkloru ve yaşam biçimiyle ilgili bilgiler de verilmiştir.Bölüm 4'de incelen konutların bulunduğu Kardeşköy'le ilgili genel bilgiler verilmiş; çevresel ilişkileri ve arazi kullanımı incelenmiştir.Bölüm 5'de rölöveleri alınan konutlardaki yaşam biçimleriyle ve konutların tarihsel değişimleriyle ilgili bilgiler verilerek mekansal organizasyondaki değişiklikler gözlemlenmiştir.Bölüm 6'da Kardeşköy konutlarındaki mekansal organizasyon değişimleri belli başlıklar altında incelenmiştir.Bölüm 7'de incelemeler sonucundaki değerlendirmeler kültürün etkisi vurgulanarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is observed that every country, even the culture of its each region has similarities as well as many differences de to the environmental factors. The houses in which people meet one of the most basic necessities, accommodation and the places in which they exist are environments in which these differences can be observed easily.This study about the influences of culture on the houses of Kardeşköy, Aydın consists of eight chapters.In the chapter one, the subject has been reviewed in an extensive perspective and the method of study has been explained after the aim and the importance of it has been mentioned.In chapter two, the places at Anatolia Turkish House and their creation reasons have been mentioned because it is very extensive as an historical process.In chapter three, the information about the location, climate, population, history and economy of the province of Aydın has been given. Because it is a part of the region?s culture the information about its folklore and life style has also been given.In chapter four, general information about Kardeşköy where hosts the examined houses has been given and its environmental relations and the use of land has been looked into.In chapter five, the information about life styles at the houses which have been measured and drawn and the historical changes of the houses have been given and the changes in the spatial organizations has been observed.In chapter six, the change in the spatial organizations of the Kardeşköy houses has been examined under certain topics.In chapter seven, the appraisals after the examinations have been pointed out emphasizing the effect of the culture.