Kurumsal kaynak planlama ve perakende yazılımlarının entegrasyonu sürecinde satın al yap kararına yönelik bir karar destek sistemi önerisi
A desicion support system proposal for make or buy problem in integration point of enterprise resource planning and retail information systems
- Tez No: 297083
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYDA GÜNGÖR ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perakende sektörü, kurumsal kaynak planlama, satın al yap kararı, karar destek sistemi, Retailing industry, enterprise resource planning, make or buy decision, decision support system
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Rekabetin geliştiği ve bilginin çok hızlı bir şekilde değerlendirilip harekete geçilmesinin büyük önem taşıdığı son derece dinamik bir sektör olan perakende sektöründe, hem günümüz koşullarına uyum sağlamak hem de geleceğe yatırım yapmak için en doğru sistem seçim stratejileri belirleyip tüm fonksiyonları destekleyecek uygulamaları içeren ve birbiriyle entegre çalışan bir bilgi sistemi yapısı kurmak giderek daha çok önem kazanmaktadır.Kurumsal kaynak planlama sistemlerine sahip, sektöre özel çözümlere ihtiyaç duyan perakende sektörü firmaları için ihtiyaçları ve mevcut çözümleri göz önünde bulundurarak doğru çözüme karar vermek çoğu zaman karmaşıklaşmaktadır. Hazır yazılım satın almak ya da firmaya özel yeni bir çözüm geliştirmek noktasında kendilerine yön verecek bir karar metodolojisine ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada kurumsal kaynak planlama ve perakende yazılımlarının entegrasyon sürecinde satın al yap karar probleminin çözümüne yönelik olarak üç aşamalı bir çözüm yaklaşımı önerilmiş, her aşamayı tüm adımlarıyla kapsayan bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Önerilen çözüm yaklaşımının son aşamasının çıktısı, verilen karar olarak ortaya çıkmaktadır.Geliştirilen karar destek sistemi gereksinimlerin belirlenmesinden alternatif yazılım sağlayıcılarının değerlendirilip satın al yap kararının verilmesine kadar tüm aşamaları ile bir tekstil firmasında uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar karar destek sisteminin pratikte uygulanabilirliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In retailing industry which is a very dynamic sector that needs actions with the result of analysis of information in today?s competitive world, it is becoming more important to identify system selection strategies to be able to maintain information system structure including all the applications which supports whole required functionalities.For retail companies having enterprise resource planning systems with the lack of specific retailing solutions to decide right solution considering requirements and current solutions, becomes more complex. They need a decision methodololgy in order to choose right option; to buy a third party software or to make a new solution specific to company. In this context, a three-step solution approach has been proposed for make or buy decision problem in the integration process of enterprise resource planning and retail solutions and a decision support system that covers all the phases with their steps is developed within this thesis. The output of the third step of the proposed solution approach comes out as the best choice.The all phases of the developed decision support system from functional requirement definiton and decision of make or over all the alternative software providers are applied in a textile company. The results demonstrate the feasibility of applying the proposed decision support system in practice.