Aydınlatmada enerji değerlendirmesi yapan programların incelenmesi ve değerlendirilmesi
Examination and evaluation of lighting energy evaluating programs
  1. Tez No: 297096
  2. Yazar: ARZU CİLASUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA DOKUZER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Değerlendirmesi, DIALux, ReluxEnergy, ecoCALC, VIVALDI, Energy Evaluation, DIALux, ReluxEnergy, ecoCALC, VIVALDI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Lamba ışığı ile aydınlatmada tüketilen enerji çeşitli standartlar uyarınca değerlendirilebilmektedir. Aydınlatma enerjisinin değerlendirilmesi, bu standartlara uygun hesaplama yapan bilgisayar programları aracılığı ile kısa sürede ve kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışmada, dört bilgisayar programının enerji değerlendirme özellikleri ele alınmıştır. Farklı programlar ile ulaşılan sonuçların birbiri ile karşılaştırılması, üç ayrı aydınlatma düzeninin kurulduğu örnek bir büro hacmi aracılığı ile yapılmıştır. Çalışma genel olarak;?aydınlatma programlarında enerji değerlendirmesi yaparken kullanılan standartları tanıtmak, genel tanımlara değinmek,?`DIALux 4.9', `ReluxEnergy 2010.2.6', `ecoCALC 1.0.01' ve `VIVALDI 1.5.03' programlarının aydınlatma enerjisi değerlendirmesine yönelik özelliklerini aktarmak,?söz konusu programların enerji değerlendirme yöntemlerini birbirleri ile karşılaştırmak,?bir örnek büro hacminde yalnızca yapay (lamba ışığı ile) aydınlatmanın ve günışığı destekli yapay aydınlatmanın (bütünleşik aydınlatma) yapıldığı koşullarda, farklı program/standart/denetim sistemi/aydınlatma aygıtı türü kullanıldığı durumlara ait sonuçları sunmakolmak üzere dört ana bölümde toplanabilir.Programların tanıtımı bölümünde, DIALux 4.9, ReluxEnergy - 2010.2.6, ecoCALC 1.0.01. ve VIVALDI 1.5.03 programlarının enerji değerlendirme özellikleri ayrı ayrı tanıtılmıştır.Programların karşılaştırılması bölümünde, söz konusu dört programın enerji değerlendirmesi yaparken izledikleri yol, kullandıkları veriler ve sonuç olarak verdikleri çıktılar karşılaştırmalı olarak incelenmiştirÖrnek büro hacminde yalnızca yapay aydınlatmanın kullanıldığı koşullarda, aydınlatma kontrolünün uygulandığı ve uygulanmadığı durumlar için enerji değerlendirmesi ayrı ayrı yapılmıştır. Günışığı aydınlığının dikkate alındığı koşul için aydınlatma kontrolünün uygulandığı durum için işlem yapılmıştır. Farklı standart, program ve veri kullanımının enerji değerlendirme sonuçlarına nasıl yansıdığı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the features of the lighting programs which are used in energy evalutation are tested with a group of lighting solutions. Besides artificial lighting, daylight and control system parameters are taken into consideration. This study basicly consist of 4 main sections, such as;?Introduction of the energy standards and general terms which are used for energy evaluation.?Introduction of Programmes?Comparision of Programmes?Energy evalution results analysis.In the Introduction of energy standards and general terms section, the information needed for energy evaluation are given.In the Introduction of Programmes section, the features of DIALux 4.9, ReluxEnergy - 2010.2.6, ecoCALC 1.0.01. and VIVALDI 1.5.03 are introduced and the abilities of programmes are shown.In the Comparision of Programmes section, input, output and the evaluation methods are described, examples are given.In the energy evaluation Results Analysis section, group of energy evaluations on various lighting scenes are made by using different energy standards and lighting programmes. The variation of results are analyzed.