Ara ısıtmalı-ara soğutmalı-rejeneratörlü bir gaz türbini güç üretim sisteminin ekserjoekonomik analizi
Exergoeconomic analysis of a reheated-intercooled-regenerated gas turbine power generation system
  1. Tez No: 297112
  2. Yazar: EYYÜP OSMAN ECE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ VOLKAN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Makine Mühendisliği, Economics, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz Türbini, Ara Isıtma, Ara Soğutma, Rejeneratör, Ekserji, Modelleme, Ekserjiekonomik Analiz, Gas turbine, reheating, intercooling, regenerator, exergy, modelling, exergoeconomic analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında ara ısıtmalı-ara soğutmalı-rejeneratörlü gaz türbinli bir tesisin ekserjoekonomik analizi yapılmıştır. İncelenmiş olan sistemde kullanılan komponentler (kompresor, yanma odası, türbin, vb.) ayrı ayrı ele alınmış ve EES programlama ve simülasyon programı yardımıyla simülasyon oluşturulup komponentlere ait ekserjoekonomik modellemeler yapılmıştır. Yapılacak olan analizin daha kolay anlaşılması için başlangıçta genel termodinamik kavramları ve bağıntıları verilmiş, daha sonra enerji, ekserji ve ekserjoekonomik hesaplama yöntemi bağıntıları verilerek özetlenmiştir.Uygulama bölümünde tesiste belirlenen ondört akış noktasının termodinamik özellikleri belirlenmiş, bu belirlemelere göre her bir akış noktasının enerji ve ekserji değerleri hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlar ile her komponentin ayrı ayrı enerji ve ekserji dengeleri kurularak ekserji maliyetleri belirlenmiş, enerji ve ekserjiler bulunmuş ve ekserjoekonomik faktörler çıkarılmıştır.Bütün bu verilerin doğrultusunda sistemin parametrik analizi yapılmış ve grafiklerle yorumlanmıştır. Bunun yanında sitemde üretilen elektriğin birim ekserji maliyeti hesaplanmış, minimum birim elektrik ekserji maliyeti için optimum değerler belirlenmiştir.Son kısmında ise sonuçlar arasında bağlantı kurularak düzeltme yapılabilecek ekipmanlar belirtilmiştir.Son kısmında ise sonuçlar arasında bağlantı kurularak düzeltme yapılabilecek ekipmanlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, exergoeconomic analysis of a gas turbine power termal plant, which includes intercooler, reheater and regenerator, was carried out. Components (compressor, combustion chamber, turbine, etc.), which are used in this power production systems, were individually examined and simulated by using engineering equation solver program and their exergoeconomic models were redesigned . In order to understand this analysis easily, the general thermodynamic concepts and formulas were initially given, later on exergy and exergoeconomic calculation methods and equations were summarized.In the application chapter, the thermodynamic properties of fourteen flow-point were defined and according to these definations; energy and exergy values of all flow-points were individually calculated.Depending on these calculated values; the average costs of exergy, energy, exergy destructions and exergoeconomic factors of all components were individually specified by using their energy and exergy balances. At last chapter, a reheated-ıntercooled-regenerated gas turbine power generatıon system was analyzed parametrically and according to the analysis, all datas were interpretted using evaluated graphics. In addition costs of unit electricity exergy, which is produced in system, was calculated and optimum values for minimum unit electricity exergy cost were specifed. A connection with results was established.At last chapter according to these results components which can be modificated, were choosed and solutions were submitted.