Soğutma, havalandırma, nem alma sistemlerinin incelenmesi
Investigation of refrigeration, ventilation and dehumidification systems
  1. Tez No: 297137
  2. Yazar: EZGİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP TEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sogutma Sistemi, Havalandırma, Nem Alma, Toprak KaynaklıSogutma Sistemi, Refrigeration system, Ventilation, Dehumidication, Ground SourceRefrigeration System
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bir projenin hayata geçirilmeden önce hem enerji verimliligi, hem de mühendislikekonomisi açısından incelenmesi gerekmektedir. Bu projede sogutma sistemi her ikiyöntemle de incelenmistir. Aynı zamanda sogutma sistemi hava sogutmalı sisteminyanında toprak kaynaklı sistem olarak da tasarlanmıstır. Tasarımlar hem kıs hem de yaztasarım sartlarında gerçeklestirilmis ve sistemler karsılastırılmıstır.Tezin ilk bölümlerinde üç adet soguk oda ve bir adet donmus muhafaza odasınınsogutma sistemi anlatılmıstır. Donmus muhafaza odasında buz depolanmaktadır. Dahasonra buzlar büyük soguk depoya alınarak sekillendirilmektedir. Diger iki küçük oda iseairlock olarak kullanılacaktır. Büyük soguk depoda havalandırma ve nem almaproseslerine gereksinim vardır. Sogutma, havalandırma ve nem alma sistemleri ayrıntılıolarak incelenmistir.Daha sonra soguk odaların tasarlanmıs oldugu hava sogutmalı sogutma sistemi, toprakkaynaklı sogutma sistemi ile karsılastırılmıstır. Sonuçlar tablolar ve grafiklerlebelirtilmistir.
Özet (Çeviri)
Before a project was started to aplly, it must be examined in both energy efficiency andengineering economy. In this Project a refrigeration system was analyzed with both 2method. Also, the refrigeration system was designed as ground source, near air cooledrefrigeration system. All this designs was done at summer and winter conditions as well.And the sysytems are compared with eachother.Beginning of this Project, the refrigeration systems of 3 cold room and a freezer roomwas told. At freezer room, product of ice was storaged and then, they were taken to thebig cold room and shaped. Other two cold rooms were for air lock. At that big coldroom, ventilation system and dehumidification system was needed. Refrigeration,ventilation and dehumidification systems were investigated in detail.After that, the air cooled refrigeration system of the cold rooms were compared with theground source refrigeration system. And reasons are presented with tables and charts.