Kruvaziyer turizminin kent ile ilişkisi bağlamında Karaköy Salıpazarı bölgesi
Relations between cruise tourism and city, the case of Karaköy Salipazari district
  1. Tez No: 297181
  2. Yazar: GÜVEN ÇİMENOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kruvaziyer, Kruvaziyer Turizmi, Karaköy, Salıpazarı, Cruise, Cruise tourism, Karaköy, Salıpazarı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kruvaziyer Turizminin Kent İle İlişkisi Bağlamında ?Karaköy - Salıpazarı Bölgesi? isimli beş ana bölümden oluşan tezin birinci bölümünde araştırmanın amacına, kapsadığı konulara ve yapılış yöntemine değinilmiştir.İkinci bölümde kruvaziyerler ve kruvaziyer turizminden bahsedilmektedir. Bu kapsamda öncelikle turizm kavramının tanımları verilmiştir. Bu tanımların özellikle bizim konumuza yakın tanımlar olmasına dikkatedilmiştir. Ardından kruvaziyer, kruvaziyer turizmi hakkında tanımlar ve detaylı bilgiler verilmiştir. Kruvaziyer turizminin oluşum biçimi, tarihi, sektörel gelişimi, taşımacılıktan turizme geçişindeki evreler, günümüzdeki kruvaziyer gezilerinin özellikleri, yüzen otel kavramının oluşumu, endüstrileşmiş kruvaziyer sektörünün yaşadığı son gelişmeler ve Türkiye'de kruvaziyer turizminin durumu detaylı olarak konu başlıklarıyla aktarılmaktadır.Üçüncü bölümde Karaköy Limanı ve liman özellikleri sunulmaktadır. Karaköy'ün liman özelliklerini daha iyi aktarabilmek için öncelikle İstanbul Karaköy bölgesi hakkında bilgi verilmektedir. Karaköy'ün konumundan ve tarihinden bahsedilmektedir. Daha sonra ise Karaköy limanının tarihsel gelişimi ve günümüzdeki Karaköy ? Salıpazarı limanının özellikleri anlatılmaktadır.Dördüncü bölüm, kruvaziyer turizmi açısından Karaköy ve çevresinin değerlendirilmesi olmuştur. Başka bir deyişle ikinci ve üçüncü bölümde anlatılan konuların kesişimleri dördüncü bölümde detaylı olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Karaköy ? Salıpazarı limanına yanaşan kruvaziyerler ve kruvaziyer turizmi açısından bölgenin durumu sorgulanmıştır. Ardından Karaköy Bölgesinin sosyal yaşamı ve bu yerlerin kruvaziyer turizmi ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde ise Karaköy ? Salıpazarı için hazırlanmış olan akademik ve profesyonel projelere yer verilmiştir.Altıncı bölüm tezin sonuç bölümüdür. Bu bölümde özellikle dördüncü ve beşinci bölümde elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is formed on the relation between ships (cruises and cruise tourism) and cities (Istanbul and Karaköy). In order to understand this relation, cruises and İstanbul-Karaköy district should be analyzed carefully.Within the context of this study, the description of cruises and development of cruise tourism industry are mentioned. Moreover, ?the transformation of cruise industry from transportation to tourism?, ?today?s cruise trips?, ?the concept of floating hotel?and ?the current situation of cruise tourism? are taken into account; and the attitude of Turkey against this industry is analyzed.It is essential to take an idea about the history of water land İstanbul?s Karaköy district and the function as being a marine since Byzantine for understanding the importance of this area. Therefore, the history of Karaköy and Salıpazarı ? İstanbul marine are denoted. Beside of this historical information, technical information of current marines and cruises arriving to this marine are defined.Because of being located in the heart of the city, it is important to mention how Karaköy is influenced by cruises and arriving passengers. While talking about this subject, it should be considered in the view of both Karaköy and cityfolk; and arriving passengers and cruise tourism industry. The situation, problematic settlement and chronological transformations of the district are explained; beside some previsons of design teams against these transformations are attached as case studies in the text.As a result of researches, observations and analyses about the district and subject, various consequences are brought up about the relation between Karaköy and cruises; interpretations and previsions are made if this district would be a cruise marine or not.