Kent merkezlerinde imar planlama ve mimari çözümler arasındaki etkileşimin fiziki mekân boyutunda irdelenmesi, İstanbul/Büyükdere Caddesi örneği
Considering the interaction between building scheming and architectural solutions in a physical sense in the centers of towns, examination of Buyukdere Street / Istanbul
  1. Tez No: 297183
  2. Yazar: SEDEF DİKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent merkezi, Merkezi iş alanı, İmar Planı/Mimari ilişkisi, İmar planı tadilatı ve değişikliği, Urban center, The central business area, Zoning plan/Architecture relation, Zoning plan renovation and change
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kent, tüm faaliyetlerin ve yapıların ulaşım, alt yapı, sosyal donanım ve kuruluşların bir arada çalışmasını sağlayan bir sistemdir. Yaşanılır bir biçimde gelişebilmesi, kent planlarının doğru biçimde uygulanması ile mümkündür.Dünya da kapitalin ve üretimin kontrol edildiği, iletişim, ulaşım ve politik bağların güçlü olan kentler bulunmaktadır. Bu kentlerde kent merkezlerinin dönüşümü devlet ve özel sektörün kapsamlı ve programlı bir şekilde bölgeyi bir bütün olarak ele alıp planlaması sonucu yaşanmaktadır. Türkiye de ise kent merkezleri kapsamlı ve programlı bir planlamadan yoksun şekilde bu dönüşümü yaşamıştır.İstanbul, Türkiye'nin en yoğun nüfuslu, ulusal ve uluslararası ticaret merkezi'dir. Geçmişten günümüze metropol özelliğini koruyan, giderek bir Dünya kenti olarak da değerlendirilen ve tüm sektörlerin faaliyet gösterdiği bu kentte kent merkezleri de zaman geçtikçe değişime uğramıştır. Günümüzde İstanbul'un yeni kent merkezlerinden biri (Merkezi İş Alanı) Büyükdere aksı ve yakın çevresidir. Büyükdere aksı,1990'lardan sonra fiziksel çevresinde hızlı bir dönüşüm yaşamıştır. Ancak bu bölgenin yaşadığı hızlı dönüşüm beraberinde bazı sorunları da ortaya çıkardığı varsayılmaktadır. Bölgede uygulanan planların, aksın gelişimini doğrudan etkilediği düşünülmektedir.Bu çalışmada, Büyükdere Caddesi ve yakın çevresinde meydana gelen yüksek yoğunluklu yerleşim dokusu, parsel ölçeğinde uygulanan projelerin arazi kullanımları ile incelenmeye çalışılmış, kamuya bırakılan donatılar (kamu terkleri), arazi kullanımları, uygulanan plan tadilatları ve kente getirdiği etki, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarından elde edilen kaynaklarla incelenmiştir. İmar plan notlarının ne derece uygulandığı değerlendirilmiş, doğru uygulamalar yapılması durumunda bölgenin gelişimi üzerine imar planları ve mimari çözümler bağlamında tahmini modeller oluşturulmuştur. Bölgede uygulanan arsa politikaları ve imar süreçleri ile ilgili genel sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
City is a system make all transportation,substructure,social facilities and establishments cooperate successfully. The development of a livable system, it is possible to implement of urban plans correctly.There are cities have strong transportation,communications and political ties with world by controlling world production and capital. This transformation of urban centers in the in urban areas as a result of taking the region as a whole in a comprehensive and programmatic planning by goverment and the private sector. Turkey also live in the urban centers of this change is completely unique methods to Turkey.Istanbul is Turkey's most densely populated, national and international trade center metropolis. Urbans centers that all sectors activated in, protect metropolitan area property from past to present, have undergone change over time. Today, one of Istanbul's new town center is Buyukdere axle and close surrounding. Physical and social environment of Buyukdere axle, has experienced a rapid transformation, after the 1990. However, it is assumed that rapid conversion of this region also revealed some problems. Plans are implemented in the region ,directly affect the development of the axis.In this study, high-density residential area in the immediate vicinity Buyukdere Street, land uses of parcel scale projects implemented,the public abandonment, land uses, plan renovations and it?s effect to city examined through local governments and civil society organizations sources .Urban development projects, assessed to what extent is applied. Prediction models created about development of region using the correct projects applications case. General conclusions about applied to the area of land development policies and reconstruction processes has been reached