İmplant üstü bar yapımında, intraoral lazer kaynak ve geleneksel döküm yöntemlerinin pasif uyumlarının in-vitro karşılaştırılması
In-vitro comparison of passive-fit between conventional casting and ıntraoral laser welding techiques in ımplant supported bar fabrication
- Tez No: 297204
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR EMEL HERSEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pasif uyum, lazer kaynak, ağız içi lazer kaynak, marjinal açıklık, Passive fit, Laser welding, Intraoral laser welding, marjinal gap
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son yıllarda kullanım sıklığı giderek artan CoCr alaşımdan üretilen implant üstü barların ve implant üstü sabit protetik restorasyon altyapılarının uyumunu arttırmak için, lazer kaynak, lehimleme, elektro erozyon gibi ek işlemlerin uygulanması gerektiği bilinmektedir. Bu çalışmada CoCr alaşımdan üretilen implant üstü barların iki parça halinde üretilip ağız ortamında lazer kaynak ile birleştirilmesinin pasif uyuma etkileri in-vitro koşullarda araştırılmıştır. Epoksi rezin ana modele birbirine paralel olarak yerleştirilen iki adet implanttan ölçü alınarak elde edilen 20 adet örnek iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki barlar geleneksel yöntemlerle tek parça halinde dökülmüş, ikinci gruptakiler ise iki parça halinde dökülüp ana model üzerinde klinikte kullanılan bir lazer cihazı ile birleştirilmiştir. Her iki gruptaki örneklerin sağ implant-metal döküm silindir arasındaki marjinal açıklık miktarı sadece sol vida sıkıştırıldıktan sonra ve her iki vida sıkıştırıldıktan sonra ölçülmüştür. Ayrıca lazer kaynak işlemi sırasında ortaya çıkan sıcaklık değişimi de termal kamera kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda CoCr alaşımdan üretilen implant üstü barların, iki parça halinde üretilerek, lazer kaynak ile birleştirilmesinin marjinal uyumu arttırdığı kanıtlanmıştır. Doğru parametrelere ayarlanmış bir klinik Nd:YAG lazer cihazıyla, ağız dokularına hasar verecek bir sıcaklık değişimi olmaksızın bu lazer kaynak işleminin uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is well known from the literature that additional treatment such as laser welding, soldering or spark erosion is needed to improve the fit of implant supported bars or fixed restoration frameworks made of CoCr alloys, and the use of CoCr alloys have increased recently. In this study, the effect of intraoral laser welding to passive fit, after casting CoCr implant overdenture bars as two seperate pieces, was studied. Two implants were placed parallelly in an epoxy resin master model. Impressions were made to fabricate 20 samples from the master model and the samples were divided in two groups. In the first group, bars were fabricated with conventional casting technique in one piece. In the second group, bars were casted as two seperate pieces and joined together with laser welding using a laser device for dental offices. In both groups the marginal gap was calculated on the right implant-framework interface after only the left screw was tightened and after both screws were tightened. Furthermore, the change in the temperature during laser welding was measured by a thermal camera. It can be concluded that for CoCr alloys, casting in two seperate pieces and then joining them with laser welding improves the fit of implant supported bars. Additionally, it seems that, by using a clinical Nd:YAG laser device with the right parameters, it is possible to weld CoCr alloy without a thermal increase that is harmful to intraoral tissues.