Alışveriş merkezlerinde çalışan gençlerin serbest zaman kullanımları üzerine bir çalışma
A study on usage of leisure time by working youth who work in shopping malls
- Tez No: 297249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE BULGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zaman Kullanımı, Serbest Zaman, Serbest Zaman Etkinlikleri, Çalışan Gençler, Time Use, Lesiure Time, Leisure Activities, Working Youth
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, alışveriş merkezlerinde çalışan gençlerin zaman kullanımlarının, serbest zaman etkinliklerine katılımlarını nasıl etkilediğini belirlemek ve serbest zaman etkinliklerinin çalışan gençler için önemini göstermektir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada veri toplama tekniği olarak odak grup toplantıları ve bireysel görüşmeler kullanılmıştır. Araştırma grubu için alışveriş merkezlerinde çalışan 18-24 yaş arası 21 birey seçilmiştir ve odak grup toplantıları sonrasında oluşturulan görüşme formunun kullanıldığı bireysel görüşmeler bu çalışan bireylerle yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre çalışan gençlerin çalışma saatlerinin düzenli olmayışının zaman kullanımı açısından toplumun genelinden farklılaştığı, sosyal ve fiziksel etkinliklere katıldıkları, bu etkinliklerde daha çok rahatlama ve stres atma amaçlarını benimsedikleri ve etkinliklerin çalışma yaşamına olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Etkinliklere katılımda kurum içi statünün, ekonomik gücün ve cinsiyetin serbest zaman planlarını etkilediği, özellikle de vardiyalı çalışma sisteminin olumsuz etkilerinden dolayı serbest zaman etkinliklerinin bir kaçışı temsil ettiği sonucu ortaya çıkmıştır. Son olarak serbest zamanın değişen anlamları, alışveriş ve tüketim kavramlarının serbest zaman etkinliği olarak tanımlanması ve zaman planlamasının nasıl bir etkiye sahip olduğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore how time use of young people working at shopping malls influences their participation in recreational activities. In this qualitative research; focus group meetings and individual interwievs were used as data gathering techniques. 21 invidual interviews were conducted with participants whose ages ranged from 18 to 24. An individual interview guide which was formed after focus group meeting were used during the interviews. Content analysis was used to analyze the data. It was concluded that since these young people?s working hours are not regular, their time use differs from the rest of the society. They join social and physical activities with the aim of relaxing and blowing off some reducing their stress level. Thus these activities have positive effects on their working life. However, it was also revealed that their position in the firm, economic level and gender influence their participation in leisure time activities. Particulary shift-work system at work places influences their motives for leisure time activities. Because of that system, they saw leisure time activities as an escape from their stresful working life. Finally, changing patterns of leisure time were discussed in terms of consumption and time planning.