İntraartiküler ketamin uygulanımının ratlarda kartilaj ve sinovya üzerine etkisi
The effect of intraarticular ketamine injection on cartilage and synovial tissue in rats
  1. Tez No: 297250
  2. Yazar: KAHRAMAN SAYFİDAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ketamin, Serum fizyolojik(SF), Rat, intraartiküler, eklem kıkırdağı, histopatolojik değişiklikler, Ketamine, isotonic NaCl, rat, intraarticular, joint cartilage, histopathologic changes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Artroskopi sonrası hastanın geç taburcu edilmesinin ve rehabilitasyona geç başlanılmasının en sık nedenlerinden biri postoperatif ağrıdır. Artoskopik cerrahi sonrası ağrı giderimi için intraartiküler analjezik uygulanımı yeni tedavi şekillerinden biridir ve lokal kullanımı nedeni ile sistemik yan etkilerden korunulmuş olunur. Fakat, intraartiküler uygulamaların sinovya üzerine istenmeyen yan etkilerinin olup olmadığı tartışmalıdır. Bir çalışmada, intraartiküler kullanılan Lornoxicam'ın ratların sinoviyasında önemli derecede antiinflamatuar etki yapmadığı gösterilmiştir.Başka bir çalışmada ise Tramadol'un intraartiküler kullanımı sonucu sinovyada inflamasyon ve fibrozis yaptığı öne sürülmüş.Biz bu çalışmada artroskopi sonrası intraartiküler ketaminin kullanılabilirliğini araştırmak ve intraartiküler ketaminin eklem içinde etkilerini veya yan etkilerini ortaya koymayı amaçladık.Materyal ve Metod :Çalışmaya kiloları 250-300 gr. civarında olan 20 adet rat dahil edildi ve sağ alt ekstremiteleri çalışma, sol alt ekstremiteleri ise kontrol grubu için kullanıldı. Anestezi için xylazine (5mg/kg,im.) kullanıldı. Aseptik şartlar altında,10mg/kg(0,2ml) dozunda ketamin intraartiküler olarak enjekte edildi. Kontrol grubu ekstremiteye ise aynıı oranda SF enjekte edildi.Daha sonra randomize olarak oluşturulan 4 grup letal doz 20 mg/kg Xilazyne ve Lysthenon 2 mg/kg verildikten sonra sırasıyla 1., 7.,14 ve 21. günlerde sakrifiye edildi. Her iki alt ekstremite diz eklem bölgesinden ayrılarak ve ekstremiteler sağ-sol ve sakrifiye günleri üzerinde yazılı olan bir etiket ile etiketlendirildi. Eklemler formalin ile oda ısısında 2 gün muhafaza edildi ve %10'luk Formik asit ile dekalsifiye edildi. Dekalsifiye süresi oda ısısında 4 gün sürdü. Dekalsifiye dokular daha sonra dehidrate edilerek parafinlendi ve 5 µm kalınlığında kesitler yapılarak Hematoksin-Eozin boyası ve Masson'un trikrom ile boyanarak ışık mikroskopisinde incelendi. Diz ekleminde intraartiküler, periartiküler ve sinovyada inflamasyon bulguları araştırıldı. Diz eklemindeki inflamasyon, inflamasyon düzeyine göre 5 kategoride (Konjesyon-Ödem, Nötrofil aktivasyonu, Kronik inflamasyonu, Sinovit hiperplazisi, Subintimal fibrozis) değerlendirildi.Sonuç:İntraartiküler ketamin uygulamasının kartilajda minimal düzeyde inflamasyona neden olduğunu ve bu inflamasyonun zaman içinde gerileyerek, serum fizyolojik ile aynı düzeye geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of intraarticular ketamine injection on cartilage and synovial tissue in rats. Hacettepe University Medical Faculty, Anesthesiology, Thesis, Ankara, 201One of the most important causes of delayed discharge from hospital and delayed rehabilitation in patients who have undergone arthroscopy is postoperative pain. Intraarticular analgesic injection is a new technique for pain control in patients who have undergone arthroscopic surgery and is a good alternative because of its limited systemic effects. This brings up the question of whether these injections have unwanted efects on the synovial tissue. In one study, the effect of intraarticular Lornoxicam on rat synoviae was studied and found to have no antiinflammatory effects. Another study in which Tramadol was studied resulted in inflammtion and fibrosis of the synovial tissue.In this study, the utilization of intraarticular ketamine after arthroscopy and the effects and side effects of the drug were studied.Materials and Method:Twenty rats weighing between 250 and 300 grams were included in the study. Their right lower extremities were reserved for the study and their left lower extremities were used to compose the control groups. Xylazine (5mg/kg IM) was used as the anesthetic. Ketamine was injected at doeses of 10 mg/kg (0,2 ml) intraarticularly under aseptic conditions. Isotonic NaCl was injected into the other extremity as the control .Four groups were formed randomly and were injected with Xylazine 20mg/kg and Lysthenon 2mg/kg and were then sacrificed on days 1, 7, 14 and 21. Both extremities were separated from the knee and the extremities were labelled left or right and according to the day of sacrifice. The joints were placed in formalin in room temperature for two days and were decalcified with 10% formic acid. Decalcification lasted for 4 days in room temperature. The decalcified tissues were then dehydrated and covered with paraffin and then sliced into samples of 5 µm width. These samples were placed in Hematoxin-Eosin dye and Masson Trichrome dye and were then examined in light microscopy. Signs of intraarticular, periarticular and synovial inflammation were investigated in the knee joint. The inflammation in the knee joint was evaluated in 5 categories according to the degree of inflammation: congestion-edema, neutrophil activation, chronic inflammation, synovial hyperplasia and subintimal fibrosis.Results.The effect of ketamine on joint tissue was found to be minimal inflammation of the cartilage tissue which was approximately the same as that of isotonic NaCl and was found to regress with time.