Iraklı sivillerde savaş travmasına bağlı ruhsal sorunların yordayıcıları
The predictors of psychological problems related to war trauma ın ıraqi civilians
- Tez No: 297276
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Irak, savaş, sivil, travma sonrası stres bozukluğu, Türkmen, Civil, Iraq, post traumatic stress disorder, Turkmen, war
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Savaş toplumlar üzerinde ruhsal açıdan büyük hasarlara yol açar. Savaşlar birçok ülkede büyük oranda ölüm ve sakatlıklarla sonuçlanmaktadır. Savaş travmasına hazırlıklı olmadıkları için sivillerin savaştan askerlere oranla daha fazla etkileneceği tahmin edilebilir. Buna karşılık, TSSB ile ilgili araştırmaların çoğu savaşlara katılan askerler üzerinde yapılmıştır. İnsan hakları ihlallerinin dünya çapında 150'den fazla ülkede yapıldığı ve savaştan etkilenen sivillerin sayısının askerlere oranla gittikçe arttığı bildirilmektedir. Irakta A.B.D ve koalisyon güçlerinin işgali sonrasında başlayan savaşta koalisyon güçlerinin saldırıları, farklı etnik gruplar ve mezhepler arasındaki çatışmalar, kaynağı belirsiz bombalı saldırılar sonucunda 2003-2006 arasında 600.000'den fazla Iraklı ölmüş, dört milyonu da evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Türkmenler, Irak'ta Arap ve Kürtlerden sonra üçüncü büyük etnik gruptur. Savaş sonrasında Türkmen nüfusun bir bölümü Türkiye'ye göç etmiştir. Ankara başta olmak üzere birçok büyük şehirde yüksek öğrenim için gelen çok sayıda Türkmen öğrenci bulunmaktadır. Bu çalışma savaş nedeniyle ülkelerinden Türkiye'ye gelmiş ve burada üniversite eğitimlerini sürdüren Iraklı Türkmen gençlerde savaş travmasına bağlı oluşan ruhsal belirtileri yordayan faktörlerin saptanmasını amaçlamaktadır. Ankara'da yaşayan 203 Türkmen genç, grup uygulaması yöntemiyle Sosyo-demografik Bilgiler Formu (SBF) ve Travmatik Stres Tarama Anketi (TSTA), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Yaşam Olayları Anketi (YOA), Stresle Başetme Ölçeği (SBÖ) ölçekleri kullanılarak taranmıştır. Travmatik stres toplam puanı belli bir kesme noktasının üzerinde olan 73 öğrenciye de psikiyatrik tanıların saptanması amacıyla yapılandırılmış bir görüşme olan CIDI uygulanmıştır. Sonuçlar travmadan uzakta yaşamalarına rağmen Iraklı gençlerde travmaya bağlı ruhsal sorunların yüksek oranda bulunduğunu göstermektedir. Örneklemin %17.2'inde muhtemel TSSB ve %23.2'sinde muhtemel depresyon saptanmıştır. Depresyon ve TSSB birçok denekte birlikte bulunmaktadır. Bulgularımız, deneklerdeki TSSB nin en güçlü yordayıcısının yaşanan korkutucu olay sayısı olduğunu göstermektedir. Travma dışı olumsuz yaşam olayları da hem TSSB hem de depresyonu yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Warfare occurs on a large scale in many countries resulting in widespread death and disability. Often overlooked is the significant psychological toll that war takes on communities. Since civilians are not prepared to war trauma, it?s easy to predict that they are affected more than the soldiers. Most papers concerning war-related psychological trauma have focused on post traumatics stress disorder (PTSD) in soldiers returning home after deployment. Yet the number of civilians affected by war in comparison to military personnel is rising and human rights violations have been recorded in over 150 countries worldwide. After the invasion of Iraq by USA between March 2003 and June 2006 and approximately four million Iraqis have been displaced from their homes as a result of violent attacks of the coalition forces, conflicts between religious and ethnic groups and using suicide bombs by unknown perpetrators. Turkmen are the third largest ethnic group in Iraq after Arabs and Kurds and following the war some of the Turkmen population immigrated to Turkey. In Turkish cities (and especially Ankara) there are a lot of Turkmen students studying in higher education. This paper aims to detect the prevalence and predictors of psychological symptoms caused by war trauma in Turkmen students that came to Turkey for university study. The sample consists of 203 young Turkmen who were surveyed in a group setting using the SBF, TSTA, BDÖ, YOA, SBÖ. In order to assess psychiatric diagnoses we administered a structured interview (CIDI) to students those TSTA score was above the threshold cut point. The results show that although these young Iraqis live far away from the traumatic conditions in their home country the prevalence of PTSD and depression was 17.2% and 23.2% respectively. Our findings show that the number of traumatic events is the strongest predictor of PTSD in our sample. Also non traumatic negative life events predicted PTSD and depression.