Çocuğu acil serviste yatan annelerin serviste verilen hizmetten memnuniyet durumları
Children of mothers who slept in the emergency department was performed to determine the status of the service satisfaction
  1. Tez No: 297290
  2. Yazar: SERAP DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM SAVAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Anne memnuniyeti, Çocuk, Emergency services, Maternal satisfaction, Children
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma, çocuğu acil serviste yatan annelerin serviste verilen hizmetten memnuniyet durumlarını saptamak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Veriler, Şubat-Mayıs 2011 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin çocuk acil servisinde en az üç gündür yatan çocukların annelerinden araştırmayı kabul eden 100 çocuğun annesinden soru formu ile edildi. Soru formu çocuk ve anneye ilişkin demografik veriler ve acil servisten memnuniyeti belirlemeye yönelik toplam 54 sorudan oluşmakta idi. Memnuniyeti belirlemeye yönelik sorulara olumlu cevap verenler 10 tam puan üzerinden değerlendirildi. Yüksek puan memnuniyeti ifade etmekte idi. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 15.00 programı kullanılarak sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi ile değerlendirildi. Acil servisten memnuniyet puan ortalaması toplamda 8,07±0,87, iletişim /kişilerarası ilişkiler bölümü için 8,71±0,88, bakım ve tedavi bölümü için 8,50±1,05, fiziksel çevre/ortam bölümü için 6,25±1,53 olup, en düşük puan ortalaması fiziksel çevre/ortama ilişkin idi. Çocukların yaş grupları, çocuğun doktor tarafından muayene edilmesi için beklenilen süre, ilk müdahalenin yapılma zamanı, acil serviste kalma süresine göre serviste verilen hizmetlerden memnuniyet puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu; çocukların cinsiyeti, anne yaşı, eğitimi, ailenin sosyal güvence ve gelir durumu, acil servise başvuru zamanı, annelerin çocuklarının sorununu algılama durumları ve acil servise başvurma deneyimine göre acil servis hizmetlerinden memnuniyet puan ortalamaları arasında anlamlı fark olmadığı belirlendi. Hasta memnuniyetini olumlu etkileyen faktörlerin başında muayene edilmesi için beklenen sürenin kısalığı, memnuniyetsizlik nedeninin fiziksel çevre/ortamdan kaynaklandığı belirlendi. Fiziksel çevre/ortama ilişkin düzenlemelerin yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Research, children of mothers who slept in the emergency department was performed to determine the status of the service satisfaction. The data, from february to may of 2011 until the emergency service of the university hospital child mothers of children hospitalized for three days to investigate a variety of reasons which accepts at least 100 children were with her mother questionnaire. Questionnaire consisted of 54 questions. Questions to determin satisfaction of the positive responders were evaluated over 10 points. High point sex pressed satisfaction. The data on the computer using the program SPSS 15.00 number, percentage, mean and standard deviation, independent groups t test, Mann - Whitney U test, Kruskal - Wallis, one - way analysis of variance and Tukey test were evaluated. The average satisfaction points the emergency department 8,07±0,87, for communication interpersonal relations department 8.71±0.88, for care and treatment 8.50±1.05, for physical environment 6.25±1.53 and the lowest score is the physical environment was about. Age groups of children, the expected time for inspection, made the first intervention time, the services in the emergency department is a statistically significant difference between the mean scores of satisfaction but children gender, maternal age, maternal education, family socialin suranceandin come status, time of emergency department visits, children of mothers who experience the problem of detection according to situations and how to contact emergency services were not a significant difference between the mean scores of satisfaction. Patient satisfaction is expected to be examined at the beginning of the factors affecting the shortness of time and determined the cause of dissatisfaction caused the physical environment. Make arrangements fort the physical environment is recommended.