Doğum sayısının anne-bebek bağlanmasına etkisi
The effect of birth number on mother-baby attachment
- Tez No: 297291
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM SAVAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Attachment, mother-baby, number of birth, nurse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, doğum sayısının anne-bebek bağlanmasına etkisi olup olmadığını belirlemek amacı ile karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri Kasım 2010- Şubat 2011 tarihleri arasında İstanbul ili Şişli Sağlık Grup Başkanlığına bağlı sağlık ocaklarına kayıtlı ve izlenen 4 aylık bebeği olan 50 primipar, 50 multipar olmak üzere toplam 100 anneden elde edildi. Veriler annelerin sosyo-demografik ve diğer özelliklerini belirleyen ?Anne-Bebek Tanıtım Formu? ve ?Maternal Bağlanma Ölçeği (Maternal Attachment Inventory- MAI)? ile toplandı. Bu araştırma için Maternal Bağlanma Ölçeğinin Cronbach Alfa İç tutarlık güvenirlik katsayısı ,75 olarak belirlendi. Veriler SPSS 15,00 programı ile değerlendirildi. Değerlendirme de t testi, Ki-kare analizi, Mann Whitney U testi kullanıldı. Primipar ve multipar anneler arasın da sosyal güvence, aile tipi, doğum şekli, bebeğin cinsiyeti, doğum ile doğumdan sonra bebeğini ilk kez görmesi arasında geçen süre, bebeğini besleme şekli, bebeğine bakım verirken destek alma durumu, doğum öncesi ve sonrası eşiyle olan ilişki düzeyi, annenin ailesiyleolan ilişki durumu gibi özellikler yönünden benzer olduğu belirlendi. Çalışmada primipar annelerin maternal bağlanma ölçeği puan ortalaması (97,34 ? 4,61) multipar grubundaki annelere (95,22 ? 5,63) göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Gruplar maternal bağlanma ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları açısından karşılaştırıldığında, 30 yaş altında olan, bebeğine isteyerek gebe kalan, bebeği erkek cinsiyetinde doğan primipar annelerin multipar annelere göre anlamlı derecede daha yüksek puan aldıkları saptandı.Multipar annelerin anne-bebek bağlanması yönünden desteklenmesi önerilir.Anahtar Kelimler: Anne-bebek, Bağlanma, Doğum sayısı, Hemşire.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine if there is an effect of birth number, on mother-baby attachment, as a comperative illustrator. The Datas of research were got from 100 mothers who are registered to İstanbul, Şişli Health group presidencies? health clinics. 50 of mothers are primar and other 50 mothers are multipar. Also all of these mothers have 4 months baby. Datas were collected via Mother-baby introduction form and maternal attachment inventory that can determine mothers? Sosyo-demographic and other features. For this research, croanbach alpha internal coherence realibilty parameter of Maternal Attachment Inventory is detected as 75. in evaluation, Ki-kare analyze, t-test, mann whitney U test were used. İt was observed that there are some similarities among primar and multipar mothers about social assurance, type of family, type of birth, sex of baby, the way of feeding her baby, the time of first meeting with her baby after birth, whether she was being supported about her baby or not, her relationship with her husband before and after birth. İn this study, it was observed that the point of maternal attachment score of mothers who are in primar group, is considerably higher than the mothers in multipar groups. In addition to this, when groups were compared with their maternal attachment scale point, it has been seen that the points of primar mothers who are under 30, have male baby and get pregnant willingly, were higher than multipar mothers?.Supporting multipar mothers about mother-baby attachment can be advised