Koroner arter bypass ameliyatı geçiren hastaların semptom deneyimi ve eğitimin önemine ilişkin algılarının değerlendirilmesi
Assessment of the experiences about symptoms and perceptions concerning the importance of training of the patients who had a coronary arter bypass surgery
  1. Tez No: 297307
  2. Yazar: ÖZGE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KABG, Semptomlar, Eğitim Gereksinimleri, Ameliyat Sonrası Bakım
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma Koroner Arter Bypass Ameliyatı geçiren hastaların semptom deneyimi ve eğitimin önemine ilişkin algılarının değerlendirilmesi, araştırma sonuçları doğrultusunda hasta eğitimine rehber olacak öneriler geliştirmesi amacıyla planlanmıştır.Yöntem: Çalışma 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren toplam sekiz aylık bir sürede Özel Hastaneden Etik Kurul Onayı alındıktan sonra gerçekleştirildi. Post-op 4.-6. günler arasında hastalarla birebir görüşüldü. Veri toplama aracı olarak `Hasta Tanılama Formu', Semptom Değerlendirme Formu' ve `Koroner Arter Bypass Ameliyatı Geçiren Hastaların Bilgi Gereksinimlerini Değerlendirme Formu' kullanıldı. İstatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis testi, Mann-Whitney U testi kullanıldı. Anlamlılık seviyesi p?0,005 olarak kabul edildi.Bulgular: KABG'li hastaların yaş ortalaması 64,32±9,577 olarak bulundu. Olguların bilgi gereksinimleri cinsiyet, eğitim durumu, sigara kullanımı, alkol kullanımı gibi kişisel değişkenlere göre değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. KABG ameliyatı geçiren hastaların bilgi gereksinimleri toplam puanları yaşlara göre karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde ilişki saptanmadı.Sonuç: KABG cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası en sık görülen semptomların yorgunluk (n=48), insizyon yerinde ağrı (n=46), baş ağrısı (n=44), fiziksel harekette azalma (n=43), baş dönmesi (n=40), sırt veya omuz ağrısı (n=40), dinlendirici olmayan uyku (n=40), fiziksel harekette zorlanma (n=39), iştahsızlık (n=38), göğüs ağrısı (n=37) olduğu, eğitim gereksiniminin en çok ödem kontrolü ve ödemin önlenmesi, ameliyat sonrası ilaç kullanımı, ameliyat sonrası kullanılan ilaçların yan etkileri ve yan etki kontrolü, ameliyat sonrası gelişebilecek komplikasyonlar ve komplikasyonların kontrolü konularında algılandığı saptandı. En sık görülen semptomların öncelikli değerlendirilmesi ve eğitim planlarının algılanan gereksinimler doğrultusunda planlanması önerildi.
Özet (Çeviri)
Assessment of the Experiences About Symptoms and Perceptions Concerning the Importance of Training of the Patients Who Had a Coronary Arter Bypass SurgeryAim of the study: The purpose of this study is to evaluate experiences about symptoms and perceptions concerning the importance of training of the patients who had a coronary arter bypass surgery and to develop suggestions, that would guide patient training, according to the research results.Method: This study have been carried out for 8 months dating from 1 October 2010 after getting the private hospital?s ethics committee approval. A face to face interviews were made with the patients in Post-Op 4th and 6th days. ?Patient Identification Form?, Symptom Evaluation Form? and ? Evaluation of the Knowledge Requirements of the Patients Who Had a Coronary Arter Bypass Surgery Form? were used as the data collection tools. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used for the statistical analysis.