İskemi-reperfüzyon hasarına uğratılan ratlarda antimüllerian hormon ile over rezervinin değerlendirilmesi ve over hasarının azaltılmasında selenyumun etkisi
By antimüllerian hormone assesment of ovarian reserve and effect of selenium to ovarian damage reduction with ischemia-reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 297322
  2. Yazar: MEHMET ADIYEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ORUÇ KOLTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: AntiMüllerian Hormon, Over Rezervi, İskemi-Reperfüzyon, AntiMüllerian Hormone, Ovarian Reserve, İschemia-Reperfusion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Over torsiyonunun ve detorsiyonunun over rezervine ektisinin araştırılması, AMH'nin over rezervi ile ilişkisi ve iskemi reperfüzyon hasarının biyokimyasal ve histolojik parametreler ile tespit edilmesi ve hasarın azaltılmasında antioksidan olan selenyumun etkisnin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Etik Kurul'unun onayı alındıktan sonra yapılmıştır. Çalışmada 50 adet, 200-250 gr. ağırlığında, genç erişkin, dişi Wistar Albino sıçan (rat) kullanılmıştır. Grup1:Kontrol(Sham grubu), Grup2(3T/D), Grup3(3T/D+Se), Grup4(24T/D), Grup5(24T/D+Se) olmak üzere 5 gruptan oluşmaktadır. İntraperitoneal yol ile Selenyum, Grup3 ve 5' e detorsiyon işleminden 20 dk önce uygulanmıştır. Overler iskemi-reperfüzyon hasarsı açısından, biyokimyasal parametrelerden; MDA, SOD, GSH-Px ve immunohistokimyasal apoptozis parametrelerinden eNOS, iNOS, Caspase 3, Cytochrom c, Apaf-1, Fas-L, TUNEL ile değerlendirilmiştir. Ayrıca over rezervini değerlendirmek amacıyla follikül sayıları, histolojik grade ve AMH kullanılmıştır.Bulgular: İskemi-reperfüzyon uygulanan gruplar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; over hasarı biyokimyasal (MDA, SOD, GSH-Px) ve immunohistokimyasal (eNOS, iNOS, Caspase 3, Cytochrom c, Apaf-1, Fas-L, TUNEL) ile tespit edilmiş ve elde edilen veriler artan iskemi-reperfüzyon süresi ile artan over hasarını desteklemektedir (p0,05) verileri hariç diğer tüm veriler değerlendirildiğinde ise istatistiksel olarak anlamlı p0,05 bulunmuştur.Sonuç: Over hasarının, artan iskemi-reperfüzyon sürelerine bağlı olarak arttığı ve Selenyum uygulamasının over hasarını önlemede etkin olduğu bulunmuştur. Ayrıca AntiMüllerian Hormonun, artan over hasarını göstermede anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: İnvestigation of ovarian reserve effected by ovarian torsione-detorsione. Determinining the relationship between ovarian reserve and AMH. And evaluating biochemistrical and histological parameters to ovarian ischemia-reperfusion and effect of SeleniumMaterial and Methods: This study made in Ege University Medicine Faculty after receiving approval from ethical committee This study contains young adult, approximately in 200-250gr weight, 50-female Wistar Albino rats. There are five groups in research. Group1:Sham, Group2(3T/D), Group3(3T/D+Se), Grup4(24T/D), Grup5(24T/D+Se). Selenium was administered intraperitoneally to rats (to Group 3 and 5) twenty minutes before detorsion operation. Ovarian ischemia-reperfusion injury evaluated by using biochemical (MDA, SOD, GSH-Px) and immunohistochemical parameters (eNOS, iNOS, Caspase 3, Cytochrom c, Apaf-1, Fas-L, TUNEL). In addition the number of follicles, histologic grade, AMH used to determine ovarian reserve.Results: Ischemia-reperfusion groups compared with sham group, using biochemical (MDA, SOD, GSH-Px) and immunohistochemical parameters for apoptosis (eNOS, iNOS, Caspase 3, Cytochrom c, Apaf-1, Fas-L, TUNEL). Prolonged time of ischemia-reperfusion associated with increasing ovarian damage (p 0.05 was found.Conclusion: Biochemical and immunohistochemical analysis showed that, prolonged time of ischemia-reperfusion associated with increasing ovarian damage. And also Selenium treatment was effective in preventing ovarian damage. In addition the using AntiMüllerian hormone, were not significant in detecting of increased ovarian damage (p>0,05).