Selenyum'un iskemi-reperfüzyon hasarına uğratılmış kas-deri flepleri üzerindeki etkileri
Effect of selenium on ıschemia-reperfusion ınjured skin-muscle flaps
  1. Tez No: 301235
  2. Yazar: GÖKTEKİN TENEKECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE TÜRK BİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kas-deri flebi, selenyum, malonildialdehid, nitrik oksid, glutatyon, iskemi-reperfüzyon hasarı, Skin-muscle flap, selenium, malonyldialdehyde, nitric oxide, glutathione, ischemia-reperfusion injury
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
TENEKECI, GÖKTEKIN.: İskemi-reperfüzyon hasarında selenyumun kasderiflepleri üzerindeki etkisi: Turgut Özal Tıp Merkezi, İnönü Üniversitesi, Plastik,Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Malatya, 2011.Bu çalışmanın amacı, iskemi reperfüzyon hasarı oluşturulan kas-deri fleplerindeantioksidan bir ajan olan selenyumun etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada kas-derifleplerinden rektus-abdominis kas deri flebi seçilerek bu flebin serbest aktarımını ifadeeden bir deney modeli uygulanmıştır. Çalışmamızda 24 adet rat iki eşit gruba ayrılmış vegrup 1 (n=12) sadece iskemi-reperfüzyon hasarına uğratıldı, grup 2'ye (n=12) de iskemiuygulanmadan 2 saat önce 0.625 mg/kg selenyum intraperitoneal olarak verildi, ardındaniskemi-reperfüzyon hasarına uğratıldı ve postop 10 gün boyunca da aynı dozdan selenyumtedavisine devam edilmiştir. Her iki gruptaki ratların yarısı 24. saatin sonunda sakrifiyeedildi. Biyokimyasal olarak, 24 saat sonra her iki grupta malonildialdehid, nitrik oksid veglutatyon seviyeleri degerlendirildi, patolojik inceleme olarak 24 saat sonunda nötrofilinfiltrasyonunun şiddeti ve 10. gün sonunda neovaskularizasyon yoğunluğu patolojik olarakdeğerlendirildi. Ayrıca her iki grupta 10. gün sonunda canlı alan oranları hesaplandı.Malonildialdehid seviyeleri grup 1'de, grup 2'ye nazaran istatistiki olarak anlamlı derecededaha yüksek (p0,05) olduğu saptandı. Buçalışma iskemi reperfüzyon hasarına karşı selenyum tedavisinin kas-deri fleplerinde etkinve koruyucu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
TENEKECI GOKTEKIN.: Effect of selenium on ischemia-reperfusion injuredskin-muscle flaps: Medical Specialization Thesis in the Department of Plastic,Reconstructive & Aesthetic Surgery, Turgut Ozal Medical Center, Inonu University,Malatya, 2011.The aim of this study is to investigate the effectiveness of selenium, antioxidantagent, on ischemia-reperfusion injured skin-muscle flaps. In this study, an experimentalmodel which mimicked the free tissue transfer was applied by using rectus abdominis skinmuscleflap. 12 rats were divided equally into two groups: group 1(n=6) was exposed toischemia-reperfusion injury; in group 2(n=6), 0.625 mg/kg selenium was injected throughintraperitoneal route 2 hours before the induction of ischemia, thereafter the flaps wereexposed to ischemia-reperfusion injury and selenium treatment was continued in the sameway for 10 days more. At the end of the 24th hour malonyldialdehyde, nitric oxide andglutathione levels were measured biochemically while the extent of neutrophil infiltrationwas assessed at the end of 24 hours and the extent of neovascularization was evaluated atthe end of the 10th day, by a patholog who was blinded to the samples. Also, at the end ofthe 10th day, percentage areas of viable tissues of each flap were calculated.Malonyldialdehyde levels increased significantly(p0,05). This study showsthat selenium treatment is effective for ischemia-reperfusion injury in skin-muscle flaps.