Hematoloji kliniğine trombositopeni ile başvuran hastalarda etiyolojik değerlendirme
Etiological evaluation of thrombocytopenia in patients presenting with hematology clinic
  1. Tez No: 297356
  2. Yazar: ÖMER KALAYLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ERKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Thrombocyte, Thrombocytopenia, etiology, leukemia, infections, immun thrombocytopenia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş : Trombositopeni trombosit sayısının 150000/mm3'den düşük olmasıdır. Trombosit yapımının azalması, trombosit yıkımının artması ve trombosit dağılımının değişmesi sonucu meydana gelmektedir. Kalıtsal ve edinsel hastalıkların her ikisi de trombositopeniye katkıda bulunur ancak yaş ilerledikçe edinsel nedenler daha yaygındır. Bu çalışmanın amacı trombositopeni ile başvuran hastada altta yatan hastalığı tespit etmek ve Türkiye'nin doğusundaki trombositopenik hasta verilerini Türkiye ve dünya literatürüne sunmaktır.Gereç ve Yöntem :Bu çalışmada, ocak 2007 ile aralık 2011 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi hematoloji poliklinik, hematoloji servis, acil servis ve hastane içi hematoloji konsultasyonu yapılan 1012 trombositopenili hastada etiyoloji retrospektif olarak değerlendirildi. Toplam hasta sayısı ve etiyolojik tanıları sayı ve yüzde olarak hesaplandı.Bulgular : Hastaların 508'i kadın (%50.19), 504'ü erkek (%49.81) bulundu. Hastaların yaş ortalaması: 51 ±20 yıl (kadınlarda 47, erkeklerde 54)bulundu. Hastaların trombosit ortalaması:64287/mm3±43057 (kadınlarda 61857/mm3, erkeklerde 66729/mm3) bulundu. Hastaların lökosit ortalaması:13894/mm3±32711 (kadınlarda 11970/mm3, erkeklerde 15827/mm3) bulundu. Hastaların hemoglobin ortalaması:11.22 gr/dL±3.03 gr/dL (kadınlarda 10.85 gr/dL, erkeklerde 11.6 gr/dL) bulundu. Lösemiler, enfeksiyonlar ve immün trombositopeni yaklaşık hastaların yarısı olarak bulundu (%47.8). Diğer yarısını ilaçlar, kronik karaciğer hastalığı, megaloblastik anemi, psödotrombositopeniler, trombotik mikroanjiopatiler ve diğerleri oluşturdu.Sonuç : Trombositopeni nedenleri ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, coğrafi dağılım ve başvuru merkezlerinin düzeylerine göre değişmektedir. Trombositopeni nedenleri içinde enfeksiyonların çok yüksek oranda olması gelişmekte olan ülkeler için, malign hastalıkların ilk sırada olması gelişmiş ülkeler için beklenen bir durumdur.Anahtar kelimeler : Trombosit, trombositopeni, etiyoloji, lösemi, enfeksiyon, immun trombositopeni
Özet (Çeviri)
Introduction : Thrombocytopenia is the situation where the number of thrombocytes is less than 150000/mm3. This may result due to the decreased thrombocyte production, increase in the destruction of thrombocytes and the differentiation in distribution of thrombocytes. Hereditary and acquired diseases both contribute this diseases but the acquired reasons are more common in aged ones. In this study we aimed to present the patients? data with thrombocytopenia in the eastern Turkey and the underlying diseases that cause thrombocytopenia in order to contribute to Turkey and world literature.Material and Methods : In this study the evaluation of the 1012 patients with thrombocytopenia who admitted to Inonu University Medical Faculty Turgut Ozal Medical Center Hematology Polyclinic, hematology service, emergency room and the ones who were consulted by other departments in the hospital and the etiology was retrospectively evaluated. The number and the etiologic diagnosis of the patients were calculated as percentage and totally.Findings : The number of the patients were 508 female and 504 were male. The mean age was 51±20 years( female:47, male: 54). The mean number of the thrombocytes was 64287/mm3±43057 (female:61857/mm3, male:66729/mm3). The mean number of leukocytes was 13894/mm3±32711 (female:11970/mm3, male:15827/mm3). The mean number of hemoglobin was 11.22 g/dL±3.03 g/dL (female:10.85 g/dL, male:11.6 gr/dL). Leukemias, infections and the immune thrombocytopenias composed almost the half of the patients. The rest were composed of drugs, chronic liver diseases, megaloblastic anemias, pseudothrombocytopenias, thrombotic microangiopathies and other diseases.Conclusion : The reasons of the thrombocytopenia differs due to the level of development of countries, geographic distribution and the step level of health centers. It?s an expected situation for thrombocytopenia reasons that the high rate of infections can be accused in developing countries and malignant diseases are the first reason in developed countries.