Psödoeksfolyatif sendromlu hastalarda alzheimer tipi demans sıklığı
The frequency of alzheımer related dementıa ın patıents wıth pseudoexfolıatıon syndrome
  1. Tez No: 297357
  2. Yazar: FERHAT DORAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGABAY CUMURCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon sendromu, Alzheimer tipi demans, katarakt, glokom, Pseudoexfoliation syndrome, Alzheimer related dementia, Cataract, Glaucoma
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Psödoeksfoiasyon sendromlu (PES) hastalarda Alzheimer tipi demans sıklığını araştırmak.GEREÇ VE YÖNTEM: PES saptanan 67 hasta ile yaş, cinsiyet ve eğitim bakımından benzer 67 kontrol hastası Alzheimer tipi demans varlığı (DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre) açısından karşılaştırıldı. PES'i olan ve olmayan hastalarda katarakt, glokom, sistemik hastalık varlığının demans üzerine etkilerine bakıldı.BULGULAR: PES'li hastalarda Alzheimer tipi demans sıklığı istatistiksel olarak yüksek bulundu (p=0.0001). Kataraklı hastalarda kataraktı olmayanlara göre demans sıklığı yüksekti (p=0.0003). Sistemik hastalık varlığı ile demans arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Ayrıca PES'li hastalardan glokomu olan ve olmayanlar arasında demans sıklığı açısından bir fark yoktu (p=0.953).SONUÇ: PES'li hastalarda Alzheimer tipi demans sıklığının istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olması, PES ve Alzheimer hastalığı arasında bir ilişkinin olabileceğini desteklemesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate the frequency of Alzheimer related dementia in patients with pseudoexfoliation syndrome (PES).MATERIAL AND METHODS: 67 patients with pseudoexfoliation syndromeand 67 control individuals who was similar to the patients group for age, gender and educational background were compared for the possibility of Alzheimer related dementia ( according to the criterias of DSM-IV-TR). The effects of cataract, glaucoma and systemic diseases over the dementia were evaluated in patients with PES and control group.RESULTS: The frequency of Alzheimer related dementia was higher statistically in patients with PES (p=0.0001). The frequency of dementia in patients who had cataract was higher than patients who hadn?t (p=0.0003). There was no association between systemic diseases and dementia (p>0.05). Furthermore, there was no difference for the frequency of dementia between patients who had glaucoma and who hadn?t in patients with PES (p=0.953).CONCLUSION: The statistically significant increased frequency of Alzheimer related dementia in patients with PES is important for a possible association between PES and Alzheimer disease.