Elektriksel kardiyoversiyon uygulanan atriyal fibrilasyonlu olgularda sinüs ritminin sağlanması için gereken kardiyoversiyon enerjisiyle sol atriyum ve sol atriyal apendiks doku Doppler bulguları arasındaki ilişki
Comprehensive evaluation of left atrial and the left atrial appendage tissue Doppler imaging parameters to detect initial shock energy of electrical cardioversion in patients with atrial fibrillation
  1. Tez No: 267843
  2. Yazar: GÜLSÜM MERAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL GÜRGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, kardiyoversiyon, ekokardiyografi, doku Doppler görüntüleme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada kardiyoversiyon (KV) uygulanacak atriyal fibrilasyonlu (AF) hastalarda KV başlangıç enerjisinin belirlenmesinde kullanılabilecek sol atriyum (SA) ve sol atriyal apendiks (SAA) doku Doppler görüntüleme (DDG) bulgularını saptamayı ve AF tekrarı ile ilişkili ekokardiyografik değişkenleri tanımlamayı amaçladık.Gereç ve yöntem: Çalışmaya elektriksel KV ile sinüs ritmi sağlanan 27 hasta alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların transtorasik ekokardiyografi (TTE) ile SA çapları, alanları, hacmi ve hacim indeksi, sağ atriyum çapları, alanı ve hacmi ölçüldü. Doku Doppler görüntülemede ise SA 10 bölgeye (apikal dört boşluktan 5 ve iki boşluktan 5 bölgeye) ve sağ atriyum 3 bölgeye ayrılarak atriyal miyokart kasılma hızları değerlendirildi. Transözofajiyal ekokardiyografide ise SAA akım hızları, SAA maksimum ve minimum alanları, SAA alan değişimi, pulmoner ven akımları ve DDG ile 5 bölgeye (septal bazal ve orta, lateral bazal ve orta, tepe) ayrılarak SAA duvarının kasılma hızları değerlendirildi. Hastalara 50 J ile başlamak üzere sinüs ritmi sağlanana kadar 100 J, 150 J, 200 J antero-lateral, 5. ve son olarak ise 200 J anteriyor-posteriyor olmak üzere bifazik doğru akım KV yapıldı. Kardiyoversiyon ile sinüs ritmi sağlanan hastalar 1. ayda AF tekrarı açısından elektrokardiyografi ile tekrar değerlendirildi.Bulgular: Kardiyoversiyon başarı oranları, 50 J ile %20, 100 J ile % 56,6, 150 J ile %73,3, 200 J ile %90 saptandı. Kardiyoversiyon enerjilerine göre hastalar ? 100 J ve >100 J enerjilerde başarılı olunanlar olarak 2 gruba ayrıldığında, yüksek enerji değerlerinde başarılı olunacağını gösteren bulgular olarak SAA septal duvar bazal D3 dalga hızı (p:0,005), SAA dolum hızı (p:0,008), SA anteriyor bazal duvar E' dalga hızı (p:0,009), SAA septal duvar orta D3 dalga hızı (p:0,025) saptandı. Kardiyoversiyon sonrası takipte hastaların %40,7'sinde (n:11) 1. ayda AF tekrarı saptandı. Atriyal fibrilasyon tekrarını öngören bulgular ise sağ atriyum mediyo-lateral çapının 4,27 cm (p:0,019), apikal dört boşluk görüntülerden SA mediyo-lateral çapının 4,87 cm (p:0,032), SA hacim indeksinin 42,5 ml/m² (p:0,034), SA hacminin 82,2 ml (p:0,038), SA apikal dört boşluk planimetrik alanının 22,25 cm² (p:0,043), sağ atriyum hacminin 53 ml (p:0,043) üzerinde olması ve SAA septal duvar bazal D3 dalga hızının 11,95 cm/sn altında olması (p:0,046) olarak belirlendi.Sonuç: Atriyal fibrilasyonda KV uygulanacak hastalarda konvansiyonel ekokardiyografik bulgular yanında DDG bulgularının da kullanılması, daha yüksek enerji değerlerine ihtiyaç duyulan hastaların seçiminde yardımcı olabilir. Böylece ilk şokta başarı şansı arttığından, uygulanan toplam enerji, şok sayısı ve anestezi süresinin azaltılması mümkün olacaktır. Ayrıca AF tekrarını artıran bulguların belirlenmesi ile KV sonrası ek tedavi gereksinimi olan ya da AF tekrarlama olasılığı yüksek ise ritim kontrolü yerine hız kontrolünün tercih edilmesi gereken olgular ayırt edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study was a comprehensive evaluation of left atrial (LA) and the left atrial appendage (LAA) tissue Doppler imaging (TDI) parameters to detect initial shock energy of electrical cardioversion (CV) in patients with atrial fibrillation. Echocardiographic parameters associated with recurrence of AF were also assessed.Method: Twenty-seven patients with AF who were eligible for the conversion to the sinus rhythm (SR) participated in this study. LA diameters, area, volume and volume index and right atrial diameter, area and volume were measured by transthoracic echocardiography (TTE) before CV. For the evaluation of atrial contraction velocities by tissue Doppler imaging (TDI), 10 segments of left atrium (5 segments in apical four and 5 segments in apical two-chamber views) and 3 segments of right atrium were studied. Patients underwent TEE examination for the determination of LAA flow velocities, LAA maximum and minimum areas, LAA area change, and pulmonary vein flow velocities. For the assessment of contraction velocities 5 different points of LAA walls were studied by TDI: basal and mid portions of both septal and lateral LAA walls and at the tip of LAA. Initial energy level of 50 J was performed with biphasic shocks and if necessary, the procedure was repeated with 100 J, 150 J and 200 J biphasic shocks with anterolateral paddle position. If conversion to sinus ryhthm was not achieved, the last shock with an energy level of 200 J was repeated with the anterior posterior electrode position. For the detection of AF recurrence, electrocardiograms of patients at 1 month follow-up were assessed.Results: Cardioversion success rates were 20% with 50 J, 56,6% with 100 J, 73,3% with 150 J, 90% with 200 J. Patients were divided into 2 groups according to required energy levels for successful cardioversion. One group consisted patients who restored sinus rhythm (SR) with an energy level of ?100 J, the other group was formed by the patients required > 100 J of enery level. The parameters related with high energy values needed for restoration of SR were D3 velocity of LAA basal septal wall (p:0,005), filling velocity of LAA (p:0,008), E' velocity of LA basal-anterior wall (p:0,009), D3 velocity of LAA mid-septal wall (p:0,025), respectively. At 1 month follow-up atrial fibrillation recurrence was 40,7%. The parameters associated with AF recurrence were medio-lateral diameter right atrium >4,27 cm (p:0,019), the medio-lateral LA diameter in apical four chamber views >4,87 cm (p:0,032), LA volume index >42,5 ml/m² (p:0,034), LA volume >82,2 ml (p:0,038), left atrium apical four chamber planimetric area >22,25 cm ² (p:0,043), right atrial volume >53 ml (p:0,043), SAA septal wall basal D3 velocity