Bilgisayar kullanıcılarında görülen oküler yüzey değişikliklşerinin değerlendirilmesi
Evaluation of ocular surface changes related to computer use
- Tez No: 297419
 - Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL GÜNDÜZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, kuru göz, gözyaşı kırılma zamanı, Schirmer testi, OSDI skorlaması, Computer, dry eye, tear break up time, Schirmer?s test, OSDIscoring
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada bilgisayar kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilecekoküler yüzey değişikliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde sekreterolarak çalışan ve günlük bilgisayar kullanım süreleri en az 6 saat olan 40 gönüllü birey(Grup 1) ve bilgisayar kullanım süresi 6 saatin altında olan 50 sağlıklı birey (Grup 2)incelendi. Katılımcıların rutin göz muayenelerini takiben gözyaşı kırılma zamanı (GKZ)ölçülüp, Schirmer testi (topikal anestezi uygulanarak ve uygulanmadan), OSDI anketiuygulandı. Grup 1'deki katılımcılar çalışma ortamlarında ziyaret edilerek bilgisayarlarınmonitör özellikleri, monitör pozisyonları, ortamda klima bulunup bulunmadığı vebilgisayar kullanımı sırasında dakikadaki göz kırpma sayıları belirlendi. İstatistikselanalizler SPSS paket program kullanılarak yapıldı.Bulgular: Grup 1'deki bireylerin yaş ortalaması 27.73±4.8 yıl, 18'i (%45) erkek,22'si (%55) kadın, grup 2'dekilerin yaş ortalaması 25.96±4.2, 27'si (%54) erkek, 23'ü(%46) kadındı. Bu iki grubun GKZ, Schirmer testi, OSDI skorlaması, dakikadaki gözkırpma sayıları karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Ortamdaki klima varlığının gözyaşı fonksiyon testlerini olumsuz etkilediği, ekranpozisyonu ve ekran tipinin bu değerlerde anlamlı farka neden olmadığı görüldü.Sonuç: Bilgisayar kullanımına bağlı refleks göz kırpma sayısındaki azalmagözyaşı ve gözyaşı fonksiyonlarını etkileyen en önemli sebeptir ve kuru gözsemptomlarının belirgin hale gelmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation of ocular surface changes related to computer use wasaimed in this study.Materials and Method: 40 volunteered subjects working in secretarial dutieswho spent at least 6 hours a day using computers in Selcuk University Meram Facultyof Medicine (Group 1), and 50 healthy control subjects who spent less then 6 hours aday using computers were evaluated (Group 2). Following routine ophthalmologicalexamination, tear break up time, Schirmer?s test (with topical anesthesia and withouttopical anesthesia) and OSDI (Ocular surface disease index) were recorded for allsubjects.computers? monitor properties, monitor positions, the existence of air conditioner andeye blinks per minute were noted. Statistical analysis were made with SPSS softwarepackage.Outcomes: Average age of Group 1 was 27.73±4.8 years, 18 males (45%) and 22females (55%). Average age of Group 2 was 25.96±4.2 years, 27 males (54%) and 23females (46%). Difference between the two groups for tear break up time, Schirmer?stest results, OSDI scores and eye blinks per minute were statistically significant. Airconditioning in the room affected the tear function tests negatively whereas monitorposition and monitor properties had no significant effect on the tear function tests.Conclusion:important factor affecting the tear and the tear functions leading to manifestation of dryeye symptoms.