Operabl küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde yeni tnm evrelemesinin sağkalım üzerine etkisi
The new tnm stagıng system on operable non-small cell lung cancer for survıval
  1. Tez No: 297444
  2. Yazar: MUSTAFA KUZUCUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEKTA ALTEMUR KARAMUSTAFAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: TNM evrelemesi, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, sağkalım, TNM staging, non-small cell carcinoma of lung, survival
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızda küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı ile ameliyat edilen olgular 7.tümör boyutu ve yerleşimi, lenf nodu tutulumu ve metastaz evreleme sistemi ile evrelenerek,yeni ve eski tümör boyutu ve yerleşimi, lenf nodu tutulumu ve metastaz evreleme sistemininsağkalım ilişkisi açısından irdelenmiştir.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 1 Ocak 2000 ile1 Ocak 2010 tarihleri arasında küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı ile ameliyat edilen 136olgu çalışmaya alındı. Çalışma grubunu oluşturan 136 olgunun; dokuzu kadın (%6,62), 127'si(%93.38) ise erkekti. Olguların yaş aralığı 30?76 yıl ve yaş ortalaması 59,4 yıldı.Histopatolojik incelemede olguların 88'inde yassı hücreli karsinoma (%64,8), 41'indeadenokarsinoma (%30,2), dördünde adenoskuamöz hücreli karsinoma (%2,9), birindebronkoalveoler karsinoma (%0,7), ikisinde de büyük hücreli karsinoma (%1,4) tespit edildi.Mortalite ile tümör tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı görüldü (p=0,184).Yedinci basım tümör boyutu ve yerleşimi, lenf nodu tutulumu ve metastaz evrelemesistemine göre olguların 18'i (%13,2) Evre IA, 40'ı (%29,4) Evre IB, 22'si (%16,2) Evre IIA,33'ü (%24,3) Evre IIB, 23'ü ise (%16,9) Evre IIIA'ydı. Bizim çalışmamızda mortalite iletümör evresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü (p=0,028). 6. basımtümör boyutu ve yerleşimi, lenf nodu tutulumu ve metastaz evreleme sistemine göreevrelendirildiğinde de mortalite ile tümör evresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiolduğu görüldü (p=0,017). Alt gruplar arasındaki sağkalım evre ilişkisine bakıldığında ise gruplar arasında hemeski evreleme sisteminde hem de yeni evreleme sisteminde sağkalım açısından istatistikselolarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak çalışma grubumuzda sağkalımı etkileyen en önemli faktör evre olarakortaya çıkmıştır. Eski ve yeni evreleme sistemi karşılaştırıldığında alt gruplar ile sağkalımarasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık ortaya çıkmamıştır. Ancak çalışma grubunundiğer çalışma gruplarına göre küçük ve takip süresinin kısa olması bizim çalışmamızındezavantajıdır. Bu nedenle yeni evreleme sisteminin sağkalıma etkisinin araştırıldığı, dahaçok hastayı kapsayan, daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In our study, the cases that have been operated due to the diagnosis of non-small cellcarcinoma of lung were staged by the 7thedition of the TNM staging system and analyzedwith compare to the survival association between previous and new TNM systems.Between January 1, 2000 and January 1, 2010, 136 patients operated with diagnosisof non-small cell carcinoma at Trakya University, Medical Faculty, Department of ThoracicSurgery. The 136 cases composing the study group included 9 female (6,62%) and 127 male(93,38%) cases. The age range was 30-76 years with a median age of 59,4 years.Histopathological examination revealed squamous cell carcinoma, adenocarcinoma,adenosquamous cell carcinoma, bronchioalveolar carcinoma and large cell carcinoma in 88(64,8%), 41 (30,2%), 4 (2,9%), 1 (0,7%) and 2 (1,4%) cases, respectively. There is nostatistically significant difference between mortality and tumor type (p=0,184).According to the seventh edition of the TNM staging system, of the cases; 18 (13,2%),40 (29,4%), 22 (16,2%), 33 (24,3%) and 23 (16,9%) were Stage IA, Stage IB, Stage IIA,Stage IIB and Stage IIIA, respectively. A statistically significant difference was foundbetween mortality and tumor stage in our study (p=0,028). Also, a statistically significantdifference between mortality and tumor stage (p=0,017) was revealed with the sixth edition ofTNM. There is no statistically significant difference between the subgroupssurvivalcomparing 6th edition of TNM and 7th editon of TNM.As a conclusion, tumor stage was found the most important factor affecting survival inour study group. There is no statistically significant difference between the subgroupscomparing previous and new staging systems. However, smaller size cases and shorterfollow-up period of the study group than the others were disadvantage. Therefore, furtherstudies are needed to asses new staging systems on survival including more cases withinlonger follow-up periods.