Pioglitazonun böbrek iskemi reperfüzyonu üzerine olan koruyucu etkisinin incelenmesi
The protective effects of pioglitazone against kidney ıschemia-reperfusion ınjury and histopathological examinations
  1. Tez No: 297443
  2. Yazar: FAHRİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN HÜSEYİN ATAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon, Böbrek, Pioglitazon, Malondialdehit, Ischemia-reperfusion, Kidney, Pioglitazone, Malonedialdehide
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada pioglitazonun böbrek iskemi reperfüzyon hasarındaki etkileri,antioksidan enzim değerleri ve ışık mikroskopu altında histopatolojik incelemeler iledeğerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız, pioglitazonun koruyucu etkilerini ve etkinliğiniaraştırmaktır. Bu çalışmada çalışma dizaynı şu şekilde yapılmıştır:1- Grup 1: kontrol grubu2- Grup 2: pioglitazon grubu3- Grup 3: iskemi reperfüzyon grubu4- Grup 4: iskemi reperfüzyon ve pioglitazon grubuYedi gün boyunca ve iskemiden yirmi dört saat önce pioglitazon 4 mg/kg dozundagrup 2 ve grup 4'e uygulanmıştır. Altmış dakika iskemi yapıldıktan sonra klemp açılmıştır.İdrar toplanmıştır ve reperfüzyondan yirmi dört saat sonra böbrek dokuları alınmıştır.Kreatin değerleri plazmada çalışılmıştır. Glomerüler filtrasyon hızı yirmi dört saatlik idrartoplandıktan sonra ölçülmüştür. Böbrek dokusunda malondialdehit enzimatik aktivitesiçalışılmıştır. Gruplar arasında herhangi bir fark olup olmadığını değerlendirmek içinistatistiksel olarak Kruskal-Wallis testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır.glomerüler filtrasyon hızı düzeyleri grup 1'de grup 3 ve grup 4 ile karşılaştırıldığında belirginolarak yüksek olarak bulunmuştur. Aynı zamanda glomerüler filtrasyon hızı düzeyleri grup2'de grup 3 ile karşılaştırıldığında belirgin olarak yüksek olarak bulunmuştur.Grupların malondialdehit değerleri arasında istatistiksel olarak belirgin bir farkgözlenmemiştir.34Grup 4'de nekroz ve kast formasyonu gibi histopatolojik değişikliklerin grup 3 ilekarşılaştırıldığında daha az olduğu saptanmıştır. Ancak bu değişiklikler istatistiksel olarakanlamlı düzeye erişmemiştir.Sonuç olarak, pioglitazonun böbrek sıcak iskemisi üzerine olumlu antioksidan etkileribulunmaktadır. Bu etkinliğini gösterebilmenin bir yolu ışık mikroskopisi olup, özellikleböbrek iskemi reperfüzyon hasarını göstermede yararlı etkileri olan glomerüler filtrasyon hızıçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of pioglitazone on kidney?s ischemia-reperfusion injury, antioxidantenzymatic values and histopathologic examination were evaluated via light microscopy. Ouraim was to examine the effectiveness and protective effects of pioglitazone.In this study, the procedure was conducted as following:1- Group 1: Control group.2- Group 2: Pioglitazone group.3- Group 3: Ischemia-reperfusion group.4- Group 4: Ischemia-reperfusion and pioglitazone group.For seven days and twentyfour hours before ischemia, pioglitazone (4 mg/kg) wasconsequently administered to group 2 and group 4. The clamp was removed at the 60th minuteof ischemia. Urine was collected. Kidney tissues were extracted after 24 hours afterreperfusion.The level creatinin were examined in the plasma. Glomerular filtration rate wasmeasured after collecting urine 24 hours. The enzymatic activity of malonedialdehide wasexamined in the kidney tissue. Also, histopathological changes were studied.The Kruskal-Wallis test was employed to statistically analysis of the data to evaluate whether36there was any difference between the groups; and the Mann Whitney U test was used to assessthe significance degree of the difference between the two groups.Glomeruler filtration rate levels in group 1 was significantly high compared to group 3and group 4. Also, glomeruler filtration rate levels in group 2 was significantly high comparedto group 3.No significant difference was detected between malonedialdehide values of group 1,group 2, group 3 and group 4.In group 4 histopathological changes like necrosis and cast formation were observedless when compared to group 3 but these changes did not reached statistically significantvalues.As a conclusion, pioglitazone was effective to reverse hot ischemia of kidney by itsantioxidant effects. While the light microscopy was a brief method to show its effectiveness,to show the changes in glomeruler filtration rate was particularly beneficial to observekidney?s ischemia-reperfusion injury.