Ratlarda radyoterapiye bağlı gelişen akut mesane toksisitesinde amifostin ve l-karnitin etkinliklerinin histopatolojik olarak karşılaştırılması
The histopathologic comparison between the effectiveness of amifostine and l-karnitine in acute bladder toxicity developed secondary to radiotherapy in rats
- Tez No: 297458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VUSLAT YÜRÜT ÇALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, mesane, amifostin, karnitin, rat, Radiotherapy, bladder, amifostine, carnitine, rat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Tedavi amaçlı, pelvis bölgesine uygulanacak yüksek doz radyoterapinin mesane üzerinde ciddi ve çeşitli yan etkileri olabilmektedir. Günümüzde kanser tanı ve tedavisinde sağlanan gelişmeler, kanserli hastaların sağkalım süresini uzatması nedeniyle, kanser tedavisinin akut ve geç etkilerini ön plana çıkarmıştır. Normal dokuları, radyasyonun olumsuz etkilerinden koruma amaçlı radyoprotektör ajanlar önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir.Çalışmamızda, radyoterapiden önce uygulanan amifostin ve karnitin ardından mesanesi ışınlanan 12 haftalık ratlarda, etkili bir radyoprotektör olduğu bilinen amifostin ile karnitinin radyoterapiye bağlı mesane hasarından koruyucu etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kontrol, radyoterapi, amifostin ardından radyoterapi ve karnitin ardından radyoterapi grubu olmak üzere dört grup oluşturulmuş, radyoterapi gruplarına mesane alanına tek fraksiyonda 20 Gy radyoterapi uygulanmıştır. Deney gruplarına radyoterapiden 30 dakika önce amifostin 200 mg/kg ve karnitin 300 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Radyoterapide 5 gün sonra ratlara ötenazi uygulanıp, histopatolojik inceleme yapılmıştır.Mesane dokusu, histopatolojik olarak epitel desquamasyonu, epitel rejenerasyonu, stroma ödemi, stromada fibrosiz, stromada iltihap, damarlanma artışı ve damar duvar kalınlığı açısından değerlendirilmiştir. Radyoterapiye amifostin eklenmesinin sadece radyoterapi grubuna göre epitelyal desquamasyon ve damar duvar kalınlığındaki artışı azalttığı gösterilmiştir. Ancak radyoterapiye karnitin eklenmesinin kontrol grubuna göre epitel desquamasyon ve damar duvar kalınlığında koruyucu etkisi bulunamamıştır. Her iki maddenin de stroma ödemi açısında koruyucu etkisi saptanmamıştır. Bununla birlikte amifostinin, karnitine göre epitel desquamasyon ve damar duvar kalınlığı açısından koruyucu etkisi daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
For the treatment of high-dose radiation therapy applied to the pelvis may cause some serious side effects on the bladder. Today, advances in diagnosis and treatment of cancer, extending the duration of survival of cancer patients, acute and late effects of cancer therapy highlighted. The agents which can protect normal tissue from irradiation toxic effect has become an important research topic.The aim of the present study was to evaluate the radioprotective efficacy of carnitine in bladder comparison to amifostine. Twelve-week-old Wistar albino rats were randomly assigned to four groups: control, irradiation alone, amifostine plus irradiation, carnitine plus irradiation. The rats in the irradiation alone, amifostine plus irradiation, and carnitine plus irradiation were irradiated individually with a single dose of 20 Gy to bladder. Carnitine (300 mg/kg) and amifostine (200 mg/kg) were applied 30 min before irradiation. The rats were euthanized 5 days after irradiation and the histopathological analysis was done.Bladder tissue were evaluated according to epithelial desquamation, epithelial regeneration, stromal edema, stromal fibrosis, stromal inflammatory infiltration, increase in vascularity, and increase in vessel wall thickening. The epithelial desquamation, stromal edema, and increase in vessel wall thickening were significantly different between the groups. Pretreatment with amifostin ameliorated epithelial desquamation and increase in vessel wall thickening compared with irradiation alone. However, we didn?t find any protective effect of carnitine on epithelial desquamation and increase in vessel wall thickening. Both of them has not any protective effect on stromal edema. In conclusion, this study showed that the acute radioprotective effect of amifostine on bladder was higher than carnitine.