Safra yolları bağlanmış sıçanlarda hepatik fibrozis gelişiminin önlenmesinde pravastatin tedavisinin etkinliği
The efficiency of pravastatin on retardation of hepatic fibrosis in biliary obstructed rats
  1. Tez No: 297459
  2. Yazar: YELİZ KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatik fibrozis, nekroinflamasyon, hepatik stellate hücre, Hepatic fibrosis, necroinflammation, hepatic stellate cell
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kırk adet Spraque-Dawley cinsi erişkin sıçan çalışmaya dahil edilmiş; sağlıklı kontrol (n=10) ,sham (n=10), safra yolu ligasyonu (n=10) ve safra yolu ligasyonu+ pravastatin (n=10) (5 mg/kg/gün gavaj yoluyla verildi) olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol, sham ve safra yolu ligasyonu yapılan gruplara dört hafta boyunca haftada 5 gün gavaj yoluyla serum fizyolojik verildi. Safra yolu bağlanmış ilaç verilen gruba ise 4 hafta boyunca haftada 5 gün 5 mg/kg/gün pravastatin gavaj yoluyla verildi. Toplam 4 haftanın sonunda bütün sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Dört haftalık süre sonunda safra yolu bağlanmış sıçanlarda histopatolojik incelemede pravastatin alan ve almayan gruplarda nekroinflamasyon skorları ve hepatik fibrozis dereceleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Pravastatin, safra yolu ligasyonu yapılan ratlarda serum karaciğer enzim değerleri üzerine olumlu bir etki göstermemiştir (p>0.05). Karaciğer dokularının immünohistokimyasal olarak semikantitatif değerlendirmesinde pravastatin tedavisi ile safra yolu ligasyonu yapılan ratlarda kaspaz-3 ve kaspaz-9 şiddet ve yaygınlığının ilaç almayan gruba göre değişmediği gözlendi (p>0.05).Sonuç olarak pravastatinin safra yolu bağlanmış sıçanların karaciğer dokusunda hepatik fibrozis, nekroinflamasyon ve hepatik stellat hücre apopitozisi üzerine etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Forty Spraque-Dawley adult rat are enrolled in this study, divided into four groups as healthy groups (n=10), sham (n=10), bile duct ligation (n=10) and bile duct ligation with pravastatin (n=10). Saline via gavage 5 days per week administered to healthy, sham and bile duct ligation group. Pravastatin administered to bile duct ligation with pravastatin group 5 mg/kg/day via gavage 5 days per week. Drugs were administered by daily gavage over a 4-week period as soon as bile duct ligatiıon was performed. At the end of the four weeks all rats have been sacrificed.At the end of the four week, the degree of necro-inflammation and the grade of hepatic fibrosis were evaluated histopathologically with light microscobe in the pravastatin given bile duct ligation groups and only saline given bile duct ligation groups . There were no statistical difference of necro-inflammation and hepatic fibrosis between the two groups (p>0.05). Pravastatin treatment had no positive effect on the serum levels of liver enzyms in the bile duct ligation groups. (p>0.05). Liver tissue?s immunohistochemical semi-quantitative evaluation on pravastatin treatment given bile duct ligation rat groups, caspase-3 and caspase-9 intensivity and generality did not differ between the pravastatin given and not given groups (p>0.05).As a result, pravastatin treatment does not have any preventive effect on hepatic fibrosis, necroinflammation and hepatic stellate cell apopitosis in the liver tissues of bile duct ligated rats