Gestasyonel diyabetes mellitus, obezite ve travayın fetal vasküler yapıya etkisinin araştırılması
Gestasyonel diyabetes mellitus, obezite ve travayın fetal vasküler yapıya etkisinin araştırılması
- Tez No: 297480
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gestasyonel diyabetes mellitus, obezite, VEGF, açıklanamayan fetal ölüm, fetal malformasyon, Gestational Diabetes Mellitus, obesity, VEGF, unexplained fetal death, fetal malformation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: GDM'li(Gestasyonel Diyabetes Mellitus'lu), obez ve normal doğum yapan gebelerde umbilikal ven intimasındaki VEGF (vaskuler endotelial büyüme faktörü) ekspresyonunun incelenmesi ve bu bulgularla gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ayrıca maternal uterin arter, fetal umblikal arter ve fetal orta serebral arter (MCA) Doppler değerlerinin VEGF ekspresyonuyla ilişkisini araştırmaktır.Yöntem: Çalışmaya, 37.-40. gebelik haftasında tekil gebeliği olan toplam 159 hasta alındı. Patoloji Anabilim Dalı'ndan 30 (%18,87) hastanın parafin bloklarının bulunamaması, 5 (%3,14) hasta dış merkezde doğum yapması ve 2 (%1,26) hasta preeklampsi tanısı alması nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. Kalan 122 hasta 4 farklı gruba ayrıldı: GDM grubu (13 gebe), obezite grubu (13 gebe), travay grubu (50 gebe) ve kontrol grubu (46 gebe). Doğum öncesi gebelerin uterin arter, umbilikal arter ve fetal orta serebral arter Doppler değerlendirilmesi yapıldı. Aynı dönemde kan örneklerinden CRP ( C-reaktif protein) ve lipit profiline bakıldı. Doğum sonrası umblikal kord immünhistokimyasal inceleme için Patoloji Anabilim Dalı'na gönderildi.Bulgular: CRP değerlerinin ve VEGF skorunun gruplar arasındaki dağılımı istatistiksel olarak anlamlı saptandı (sırasıyla p=0,020 ve p=0,0001). Travay grubundaki VEGF'nin yüksek değerleri, kontrol, obezite ve GDM'li gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0,0001). Obezite, VEGF değerlerini anlamlı olarak düşürmektedir (p=0,002). GDM de, VEGF değerlerini düşürmektedir, fakat etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı. CRP'nin yükselmesi VEGF değerlerini etkilememekte, buna karşın HDL (High Density Lipoprotein) yükselmesi VEGF değerini anlamlı olarak düşürmektedir (p=0,043). Doppler bulguları ile VEGF değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı.Sonuç: VEGF artışının fetüs açısından koruyucu bir mekanizma olduğunu düşünmekteyiz. Riskli gruplardaki hastalara VEGF takviyesini yaparak, açıklanamayan fetal ölüm ve fetal malformasyonlar insidansı azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess the expression of VEGF (vascular Endothelial Growth Factor) of umbilical vein intima in patiaents with GDM (Gestational Diabetes Mellitus), obese patients and patients who delivered normally and to determine the relationship between these findings and pregnancy outcome. To investigate the relationship between VEGF expression and maternal uterine artery, umbilical artery and fetal middle cerebral artery Doppler velocimetry.Method: 159 patients with singleton pregnancy who were between the 37-40th week of gestations included in the study. 30(%18,87) patients who cannot be found paraffin blocks in the Department of Pathology, 5(%3,14) patients who gave birth outside the hospital and 2 (%1,26) patients who received a diagnosis of preeclampsia were excluded from the study. The remaining 122 patients were divided into four groups: GDM group (13 patients), obesity group (13 patients), labor group (50 patients) and control group (46 patients). Before the delivery Doppler examination was performed to all patients. At the same time, maternal serum CRP (C-reactive protein) and lipid profile levels were measured. The umbilical cords after deliveries were sent to the Department of Pathology for immunohistochemistry examination.Results: The distribution of CRP values and VEGF score was significantly found among the groups (p=0,020 and p=0,0001, respectively). Levels of VEGF were significantly higher in the labor group compared with the control, obesity and GDM groups (p=0,0001). Obesity significantly decreases the values of VEGF (p=0,002). GDM also decreases the values of VEGF but its influence was not significantly found out. The increasing values of CRP doesn?t influence the VEGF score, in spite of this increasing of HDL levels (High Density Lipoprotein) significantly decreases the VEGF score (p=0,043). There was not significantly relationship between Doppler velocimetry and VEGF score.Conclusion: We think that the increasing value of VEGF is a protective fetal mechanism. So, we may reduce the incidence of unexplained fetal death and fetal malformations by reinforcement of VEGF in patients at risk groups.