Katı oksit yakıt pili kojenerasyon sistemlerinin konutlarda uygulanması
Solid oxide fuel cells co-generation systems domestic application
  1. Tez No: 297618
  2. Yazar: YUSUF ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Oksit Yakıt Pili Ko-jenerasyon Sistemi, KOYP Kojenerasyon, Solid Oxide Fuel Cells Co-generation system, SOFC Co-generation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Katı oksit yakıt pilli (KOYP) yakıtın kimyasal enerjisini direk olarak elektrik ve ısı enerjisine çeviren sistemlerdir. KOYP'nin en önemli avantajlarından biri saf hidrojene ihtiyaç duymamasıdır. Yüksek çalışma sıcaklığı nedeniyle doğal gaz, benzin, dizel, metanol, ve etanol gibi birçok hidrokarbon yakıt çok az bir reformlamayla veya doğrudan yakıt olarak kullanabilmektedir. Ayrıca KOYP yüksek verimlilik, düşük NOx ve SOx emisyonu gibi birçok avantaja sahiptir.Bu tezde 30 daireden oluşan ve her dairede 4 kişilik ailenin oturduğu bir binanın elektrik ve sıcak su kullanımı amaçlı ısı enerjisi ihtiyacını karşılayan KOYP ko-jenerasyon sistemi tasarlanmıştır. Bu binadaki dairelerde buzdolabı, fırın, televizyon, ütü, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ev aletleri ve aydınlatma ihtiyacının yanında binanın ortak aydınlatması, asansör, hidrofor vb. ihtiyaçları belirlenmiş ve tüm bina fertlerinin toplam sıcak su ihtiyacı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Solid oxide fuel cells (SOFCs) are electrochemical devices which converts chemical energy of a fuel directly into electricity and heat. One of the most significant advantages of the SOFCs is that they don?t need pure hydrogen. High operation temperature of SOFCs allows using hydrocarbon fuels such as natural gas, gasoline, methanol, diesel and ethanol after little or no reforming. In addition, SOFCs have high efficiency and low emission of NOx and SOx.In this study, a cogeneration system based on SOFC is designed and calculated to meet the electrical and hot water energy requirement for an apartment consisting of 30 flats each having a family of four people. Beside the electrical energy required for home appliances such as refrigerator, oven, television, iron, washing machine, dishwasher and lighting, the energy for commons such as lighting, elevator and water pump as well as hot water quantity of all people are taken into consideration in the design.