Mısırda anter kültürü olanakları üzerine araştırmalar
Studies on anther culture possibilities in maize
- Tez No: 297689
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN Z. KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: androgenesis, haploid, besi ortamı, kallus, anter kültürü, androgenesis, haploidy, medium, callus, anther culture
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın içeriği bazı kendilenmiş mısır hatlarında in vitro androgenesisi anter kültürü yolu ile aktarılması ve 7?10 gün sürecek ön soğuk uygulaması yaptıktan sonra anterlerin kombine edilen dört embriyo indüksiyon ortamına (IMSS & YPm &N6&P II Besi Ortamı) aktarılmasıdır. Ön soğuk uygulanmasından sonra, anterleri kallus oluşturması için indüksiyon ortamına transfer edilmiştir. Bu üç faktörlü bir deneme olup üç tekrarlamalı olarak tamamıyla şansa bağlı deneme planına göre dizayn edilmiştir. Her bir tekrarlamadaki petri kabı 30 anter içermektedir. Her biri 28oC sıcaklıkta 3?4 hafta tutulduktan sonra TARİST istatistik programında (ANOVA) varyans analizi yapılmıştır. Sonuçlara göre mısır hatlarının anter kültürüne yanıtlarının kullanılan besi ortamına göre değişebileceği, hatların en iyi yanıt gösterdikleri besi ortamlarının YPI ve MS olup, en yüksek yanıtı SM-53 genotipinden ve en yüksek interaksiyonu SM-53 hattı ve YPI (2,4-D + IBA) besi ortamının verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study involves in vitro androgenesis of Zea mays L. some inbred lines via anther culture. combination of four embryo induction media (MS & YPI &N6&P II Media) and cold pretreatment duration (7 to 10 days). After cold pretreatment, anthers were transferred to the induction media to induce of callus. The experiment was carried out in a 3-factorial experiment (based on a completely randomized design) with 3 replications. Each replication consisted of one petri-dish containing 30 anthers. They were grown in a growth chamber at 28°C at 3?4 weeks. And then analysis of variance (ANOVA) was carried out using the TARİST statistical software. Accordining to result, anther culture responses of maize lines was varied accordining to the used plant media. The highest anther culture responses of maize lines were obtained from YPI and MS medium . SM-53 line between maize genotypes was gave the best response. The highest response for anther culture was obtained in SM-53 line and in YPI media (2,4- D + IBA).