Bursa ve Kocaeli illeri kıyı balıkçılığının karşılaştırmalı sosyo-ekonomik analizi
Fishing in Bursa and Kocaeli coastal provinces of socio-economic analysis
  1. Tez No: 297706
  2. Yazar: GAZİ DÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Su Ürünleri, Economics, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Bursa, Balıkçılık, Sosyo-Ekonomi, Avcılık, Kocaeli, Bursa, Fisheries, Socio-Economics, Hunting
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma Bursa ve Kocaeli illeri Marmara Denizi sahil şeridi Limalarına kayıtlı balıkçı teknesi sahiplerinin avcılık, sosyal ve ekonomik yapılarını ortaya koyarak, birbirleriyle karşılaştırmak suretiyle iki ilin balıkçılığının sosyo-ekonomik durumunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Kocaeli ve Bursa İli'ndeki balıkçı tekneleri boylarına göre gruplandırılmıştır. Gruplar, 26m (IV.grup) şeklinde yapılmıştır. Örnek sayıları ?Tabakalı Tesadüfî Örnekleme Yöntemi'ne? göre %95 güven aralığına göre hesaplanmıştır. Anket yapılan tekne sahibi balıkçı sayıları Bursa İli'nde 35, Kocaeli İli'nde 30 kişidir. Karşılaştırmalı olarak balıkçı teknelerinin teknik özellikleri, ağ donanımları, avcılık gereçleri incelenmiştir. Gayri Safi Üretim Değeri, değişken ve sabit masraflar, brüt kar ve net kar hesaplanmıştır. Tekne sahiplerinin sosyo-ekonomik özellikleri, mevcut sorunları ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur.Teknelerin ortalama boyları Kocaeli İli'nde 8,44m, Bursa İli'nde 10,32m'dir. Ortalama motor gücü Kocaeli İli'nde86,37 BG, Bursa İli'nde ise 139,61BG'dir. Kocaeli İli'ndeki teknelerin %10,00 sac, %86,67'si ahşap ve %3,33'ü fiberglastan yapılmıştır. Bursa indeki teknelerin ise %17,27'si sac, %79,31 ahşap, %3,45'ise fiberglas malzemeden yapılmıştır. Teknesi sadece kendisine ait olanların oranı Kocaeli İli'nde %90 Bursa İli'nde ise %80'dir. Kocaeli balıkçılarınca 16 tür su ürünü avlanırken, Bursa balıkçıları tarafından 18 tür su ürünü avlanmaktadır. Gruplara göre ortalama avcılık miktarı Kocaeli İli'nde 12.647 kg ile 93.100 kg arasında değişmektedir. Bursa İli'nde ise 2.960 kg ile 68.350 kg arasında değişmektedir.Hane halkı sayısı Kocaeli İli'nde 1 ila 5 kişi, Bursa İli'nde ise 2 ila 7 kişi arasında değişmektedir. Her iki ilde de okuma yazması olmayan balıkçı bulunmamaktadır. Kocaeli İli'ndeki balıkçıların %83,33'ü ilçe merkezinde yaşarken, Bursa İli'ndeki balıkçıların %91,43'ü ilçe merkezinde yaşamaktadır. Kocaeli İli'ndeki tekne sahiplerinin %83,33 kendilerini balıkçı olarak nitelendirirken, Bursa İli'ndeki tekne sahiplerini %71,42'si kendilerini balıkçı olarak nitelendirmektedirler.Kocaeli İlinin ortalama GSÜD 23.954,30 TL ile 238.800,00 TL arasında değiştiği, Bursa İlinin ise 13.092,58 TL ile 235.945,00 TL arasında değiştiği hesaplanmıştır. Her iki ilin IV. Grubunda yer alan tekneler zarar etmiş durumdadırlar. Kocaeli İlinin IV. Grubunda, Bursa inin II. Grubunda yer alan balıkçılar hariç her ikilin balıkçıları ağır bir borç yükünün altındadırlar. Balıkçıların giderleri içerisinde en büyük payı akaryakıt, ağ bakım ve satın alma, tekene bakımı, kumanya ve tayfa gideri olarak ön plana çıktığı görülmektedir.Denetimlerin yetersiz ve etkisiz olması, kaçak avcılığın yapıyor olması, çalışan tayfaların sigortasız çalıştırılması, balıkçılara yönelik eğitimlerin ve bilgilendirmenin yetersizliği, pazarlama sisteminin gelişmemiş olması gibi sorunlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research Bursa and Kocaeli provinces of the Marmara Sea coast ports of ship owners of registered fishing boat, hunting, by revealing the social and economic structures, by comparing the two fisheries in the province was carried out to determine the socio-economic status.Province of Kocaeli and Bursa, fishing boats are grouped according to their size. Groups, 26m (IV.grup) made in the form. Sample numbers“stratified random sampling Method,”according to the 95% confidence interval was calculated. The number of fishing boat owners surveyed in Bursa province, 35, Kocaeli province is 30. Comparative technical specifications of the fishing vessels, network equipment, hunting equipment were investigated. Gross Production Value, variable and fixed costs, gross profit and net profit is calculated. Boat owners socio-economic characteristics, existing problems and proposed solutions have been determined.Kocaeli province, the average length of the boats are 8.44 m, 10.32 m in Bursa province. Average engine power of 86.37 hp Kocaeli, Bursa of the 139.61 hp. 10.00% sheet metal boats Kocaeli province, 86.67% percent wood, and 3.33%-third is made of fiberglass. 17.27% for the index to Bursa boats 'have sheet metal, wood 79.31%, 3.45%' is made of fiberglass. It has its own rate of those with boat Bursa province of Kocaeli province, while 90% is 80%. Kocaeli fishermen hunt 16 species of water product, Bursa fishermen are being hunted by the product of 18 species of water. Than in the Kocaeli province, the average amount of 12,647 kg and 93,100 kg of hunting ranges. Varies between 2,960 kg and 68,350 kg in the province of Bursa. Than in the Kocaeli province, the average amount of 12,647 kg and 93,100 kg of hunting ranges. Varies between 2,960 kg and 68,350 kg in the province of Bursa.The number of households in Kocaeli province, from 1 to 5 people, it varies between 2 to 7 in the province of Bursa. Both provinces have also illiterate fishermen. 83.33% of the fishermen of Kocaeli-third lived in the town center, California fishermen, 91.43%-third live in the center of town. 83.33% of the fishing boat owners themselves referred to it as Kocaeli, Bursa boat owners of 71.42% percent classify themselves as fishermen.23,954.30 TL to 238,800.00 TL per province of Kocaeli GSÜD changed, in Bursa province was calculated to be between 235,945.00 TL and 13,092.58 TL. IV, each of two provinces. The group took a loss, are at the boats. Kocaeli Province IV. Group, Bursa Scroll II. Group, except for the fishermen, the fishermen of each binary are under a heavy debt burden. The largest share of the fishermen in fuel costs, network maintenance and purchasing, goat care, food and crew were in the forefront as an expense.The controls are inadequate and ineffective, to be doing illegal fishing, operation of uninsured working crew, training of fishermen and the lack of disclosure, the marketing system to be developed, such as the problems were identified and solutions are presented.