Bazı bitki aktivatörlerinin buğdayda külleme ve pas hastalıklarına ve verime etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of some plant activators against powder mildew and rust diseases and yield which appear on wheat
  1. Tez No: 297705
  2. Yazar: FİDAN BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU COŞKUNTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: buğday, külleme, kara pas, bitki aktivatörleri, kontrol, verim, wheat, powdery mildew, rust, plant activators, control, yield
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmada farklı bitki aktivatörü uygulamalarının (3 farklı bitki aktivatörlerinden; 1. Acibenzolar-S-methyl (A-S-M), 2. Harpin protein (Harpin P.), 3. Lactobacillus acidophilus fermantasyon ürünü+bitki ekstratı+benzoik asit+manganez sülfat (LF+Ba+Ms/G), karşılaştırma fungisiti olarak Praclostrobin + Epoxiconazole (Pra.+Epo.)) buğday (Kate A-1) çeşidinde külleme ve kara pas hastalıklarına ve verime olan etkileri tarla koşullarında araştırılmıştır.Bitki aktivatörlerinin kullanımında her iki hastalığın hastalık şiddetlerinin düştüğü kaydedilmiştir. Sonuçlar kontrolle karşılaştırıldığında, A-S-M, Harpin P. ve LF+Ba+Ms/G küllemenin hastalık şiddetini sırasıyla %87.94, %84.15 ve %63.53 oranlarında azaltmışlardır. A-S-M, Harpin P. ve LF+Ba+Ms/G ile uygulanan bitkilerde pasın hastalık şiddetinin sırasıyla %94.21, %93.13 ve %83.68 oranlarında düştüğü görülmüştür. Fungisit (Pra.+Epo.) uygulaması Kate A-1 buğday çeşidinde külleme ve pası sırasıyla %92.56 ve %98.92 oranlarında azaltmıştır.Harpin P. kullanımı bitki boyunu önemli derecede arttırmış ve LF+Ba+Ms/G uygulanmış bitkilerde yüksek bin dane ağırlığı gözlenmiştir.Çalışma sonucunda hastalık gelişiminin engellenmesinde bitki aktivatörü+fungisit kombinasyonları ile daha etkili ve çevreci mücadele yapılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of application of three plant activators: Acibenzolar-S-methyl (A-S-M), harpin protein (Harpin P.) and plant extract + Lactobacillus acidophilus fermentation product + benzoic acid + manganese sulphate (LF+Ba+Ms/G)) and Praclostrobin + Epoxiconazole (Pra.+Epo.) as comparison fungicide on powdery mildew and rust diseases were investigated in field conditions.The use of plant activators to reduce severity both of diseases has been reported. A-S-M, Harpin P. and LF+Ba+Ms/G applications decreased powdery mildew on wheat cultivar Kate A-1 at the rates of %87.94, %84.15 and %63.53 respectively. A-S-M, Harpin P. and LF+Ba+Ms/G applications reduced rust on wheat cultivar Kate A-1 at the rates of %94.21, %93.13 and %83.68 respectively. Application of fungicide (Pra.+Epo.) was reduced powdery mildew and rust on wheat cultivar Kate A-1 at the rates %92.56 and %98.92 respectively.The use of Harpin P. significantly increased plant height and high thousand grain weight were observed in LF+Ba+Ms/G-treated plants.Combinations of plant activators+fungicide have been concluded more efficient and environmentally control at the end of the study.