Tectono-stratigraphy of southeast of the Seydişehir (Konya) area
Seydişehir (Konya) güneydoğusunun tektono-stratigrafisi
- Tez No: 29784
- Danışmanlar: DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: stratigrafi, tektonizma, yapısal jeoloji, Seydişehir (Konya), Orta Toroslar, stratigraphy, tectonism, structural geology, Seydişehir (Konya), Central Taurides
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Orta Toroslar'ın kuzeyinde, Seydişehir (Konya) güneydoğusunda yaklaşık 200 km2'lik bir alanın tektono- stratigrafisi çalışılmıştır. Çalışma alanında Geyikdağı Birliği, Ağaçtepe formasyonu ve Bolkardağı Birliği adında üç kaya topluluğu ayırtlanm ıştır. Diğer birimlere göre para-otokton konumunda olan Geyikdağı Birliği içinde dört formasyon ayırt lanmıştır : Akkuyu (Titoniyen-Berriaziyen), Kırklartepe (Malm- Senoniyen), Yarpuz (Paleosen-Eosen) ve Saytaş (Orta Eosen). Geyikdağı Birliği 'ni tektonik üzerleyen Ağaçtepe formasyonu (Geç Kretase) olistostromal bir flişten oluşur. Allokton Bolkardağı Birliği içinde dört formasyon ayırtlanmışt ir : İsalı (Orta-Geç Devoniyen-Karbonif er), Alıçlıbelen (Geç Permiyen), Bartlı (Erken-Orta Triyas) ve Kayabaşı ( Jura-Kretase). Birim Ağaçtepe formasyonunutektonik üzerler. Birimin alt kısımları yeşil-şist fasiyesinde metamorfizmaya uğramıştır. Çalışma alanı Palotektonik ve Neotektonik dönemlerindeki tektonik fazlardan oldukça etkilenmiştir: 1) Paleotektonik dönem: Geyikdağı ve Bolkardağı birlikleri içindeki uyumsuzluklar bölgenin birkaç kez yükselip alçaldığını göstermektedir. Orta-Geç Eosen sıkıştırma fazında, ortalama 207°-216° verjansla bindirmeler oluşmuştur. 2) Neotektonik dönem: Geç Miyosen-Kuvaterner gerilme fazında normal faylar oluşmuştur (aıî 77°, 304°K, az: 12°, 160°K and 03: 08", 069°K). Blok faylanma sonucu bölgede horst-graben sistemi gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
Tectono-stratigraphy of an area of about 200 km2 is studied in the southeast of Seydişehir (Konya) in the northern Central Taurides. Three rock associations, namely, Geyikdağı Unit, Ağaçtepe formation and Bolkardağı Unit, are distinguished in the area. The Geyikdağı Unit, a para-autochthonous unit relative to the others, is divided into four formations: Akkuyu (Tithonian-Berriasian), Kırklartepe (Malm-Senonian), Yarpuz (Paleocene-Eocene) and Saytaş (Middle Eocene). The Ağaçtepe formation (Late Cretaceous) which is an allochthonous olistostromal flysch tectonically overlies the Geyikdağı Unit. The allochthonous Bolkardağı Unit is divided into four formations: İsalı (Middle-Late Devonian-Carboniferous), 111Alıçlıbelen (Late Permian), Bartlı (Early- Middle Triassic) and Kayabaşı (Jurassic-Cretaceous). The unit tectonically overlies the Ağaçtepe formation. The lower parts of the Unit are metamorphosed in green-schist facies. The area is intensely affected by def ormational phases occured in the Paleotectonic and Neotectonic periods: 1) Paleotectonic period: The unconformities observed in the Geyikdağı and Bolkardagi Units implies that the area is uplifted and subsided several times. During the Middle-Late Eocene compress ional phase the overthrusts are formed with an average vergence of 207"-216°N. 2) Neotectonic period: The Late Miocene-Quaternary extensional phase which produced the normal faults with ai : 77°, 304*N, 02: 12°, 160°N and 03'. 08°, 069°N. As a result of block-faulting a horst-graben system is produced in the region.