Enerji etkin bina cephe sistemlerine yönelik yaklaşımların irdelenmesi
The examination of approaches to energy-efficient building envelope systems
- Tez No: 297905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji etkinliği, bina cephe sistemleri, mimarlık, teknoloji, enerji etkin bina cephe sistemi yaklaşımları, Energy efficiency, building facade systems, architecture, technology, approaches to energy-efficient building envelope systems
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bina cepheleri iç ve dış ortamdaki geçişi sağladıklarından dolayı hem bina ölçeğinde hem de kent ölçeğinde önemli bir role sahiptir. Öncelikle koruma sağlar, içinde barındırdığı birey/bireyleri dış ortamdan ayırır, ayrıcalıklaştırır. Aynı zamanda cephelerin estetik ve kültürel fonksiyonu da önemlidir. Bina cephesi, bina ve tasarımcısının kimlik kartı gibidir. Diğer bina elemanları içinde en fazla dikkati toplayan kısım cephedir.Diğer yandan bina cephelerinin, enerji kaynaklarının azalan hammadde problemine karşı sorumluluk bilinci ile tasarlanması cepheleri ``sürdürülebilir düşük enerji'' konseptinin bir bileşeni haline getirerek ``enerji etkin cephe'' kavramını ortaya çıkarmıştır. Dış ortam ile yüzey temasının doğal bir sonucu olarak cephe, enerjinin gerek üretimi gerekse korunumu konusunda etkin rol oynamaktadır (Schittich, 2001).Bu tez çalışmasında, enerji kaynaklarının tükenebilme tehlikesi ile karşı karşıya olmasına ve sera gazı salınımındaki artış sonucu meydana gelen küresel ısınmanın tehlikeli sonuçlarına karşılık bina cephelerine yönelik olarak geliştirilmiş enerji etkin yaklaşımlar irdelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın hedefi ve amaçları, kapsamı ve çalışmanın hazırlanmasında izlenen yöntem hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, öncelikle çalışma kapsamındaki temel kavramlar açıklanmış, konu ile ilgili yapılmış olan literatür çalışmalarına değinilmiştir. Cephelerin tarihsel süreç içerisindeki gelişimi incelenerek, cephenin binayı oluşturan alt sistemler arasındaki yeri ve önemi belirtilmiştir. Cephe tasarımı ve yapımında etkili olan iç ve dış ortama bağlı faktörler ele alınmış ve cephenin işlevleri belirtilmiştir. Cephede kullanılan geleneksel malzemeler ve teknolojik yenilikler sonucu geliştirilen malzemelere değinilmiştir. Enerji kaynakları sınıflandırılarak binaların enerji tüketimindeki rolü belirtilmiştir. Binalarda enerji etkinliğini değerlendiren sistemlere değinilmiş ve bina cepheleri ile enerji etkinliği arasındaki ilişki belirtilmiştir.Üçüncü bölümde, bina cephelerinde enerji etkinliği sağlamaya yönelik yaklaşımlar hakkında bilgi verilmiş ve enerji etkinliği sağlamada kullanılan başlıca kriterler belirtilmiştir.Dördüncü bölümde, yurt dışında ve ülkemizde son yıllarda yapılmış olan enerji etkin bina cephe örneklrinden bazıları belirlenen kriterler kapsamında incelenmiştir.İncelenen örnekler tek bir tablo oluşturularak karşılaştırmalı biçimde gösterilmiş ve örneklerdeki bina cephelerinin enerji etkinliği başlıca kriterler kapsamında değerlendirilmiştir.Sonuç bölümünde ise, yukarıdaki bölümlerde elde edilen bulgular doğrultusunda incelenen bina cephe örneklerinin enerji etkinliği sağalamaya yönelik performansları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Building envelope systems have an important part about both the building and the city scale as they provide the transition between the interior and the exterior. First of all they provide protection, separate the person/people contained in themselves and differ them. Furthermore, the aesthetical and cultural functions of the envelopes are also important. The building envelope acts as the identity card of the building and the designer(s) of it. The focus element of the building among the others is the building envelope.On the contrary, designing of the building envelopes by the awareness of responsibility for the current problem of the diminishing stores makes envelopes one of the components of the concept of ``sustainable low energy?? and reveals the ``energy-efficient envelope?? concept. The envelope systems act efficiently about both producing and conserving energy as the usual result of contacting the surface and the external environment (Schittich, 2001).This study examines designing the building envelopes by the energy-efficient approaches in response to the exhaustion risk of the energy sources and the dangerous results of the global warming occurring by the increase of the greenhouse gasses emissions.The first chapter describes the aim and the goals, the scope and the methods of this study.The second chapter gives definitions of the terms about the subject of the study, deals with the literature researches and the historical development process of the materials used on the building envelopes.The third chapter informs about the approaches intended energy-efficiency about the envelopes and states the criterias intended energy-efficiency.Some of the examples of the energy-efficient building envelopes built both in Turkey and in the other countries in recent years are examined within some stated criterias in the fourth chapter. Furthermore the examined energy-efficient building envelope examples are shown comparatively on one table and the energy efficiency of the building envelope systems of the examples are estimated by some criterias intended energy efficiency.The performances intended energy efficiency of the examined building envelopes are commented in the final chapter.