Haksız rekabetten doğan uyuşmazlıklarda uygulanacak hukuk ve yetkili mahkeme
La loi applicable et la juridiction compétente en matière de la concurrence déloyale applicable law and jurisdiction in unfair competition
- Tez No: 297929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÖZDEMİR KOCASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız rekabet, Hukuki uyuşmazlıklar, Mahkemeler, Rekabet, Uluslararası özel hukuk, Uyuşmazlık, Yetki, Unfair competition, Legal disputes, Law courts, Competition, International private law, Incompatibility, Authority
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Ticaret hayatının temel unsurlarından birini oluşturan dürüst rekabet ortamının sağlanması, haksız rekabet hükümlerinin gerek ulusal planda gerekse uluslararası alanda olması gerektiği şekilde uygulanmasına bağlıdır. Zira, bir taraftan rakip işletmeleri, diğer taraftan müşteri ve tüketicileri ve dolayısıyla da tüm piyasayı koruyan haksız rekabet hükümleri, iktisadi rekabetin sağlanması ve korunması açısından çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle günümüz pazarlama teknolojileri dikkate alındığında birden çok ülkeyi ilgilendiren uluslararası haksız rekabet halleri ön plana çıkmaktadır. Uluslararası haksız rekabet hallerinden doğan uyuşmazlıklarda ortaya çıkabilecek en önemli sorunlar uygulanacak hukuk ve yetkili mahkemenin tespitinde yaşanmaktadır. Söz konusu çalışma, Türk hakiminin önüne gelen ve fakat uluslararası nitelik taşıyan haksız rekabet hallerinde uygulanacak hukukun ve yetkili mahkemenin tespitini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The establishment and keeping of a fair competition which is one of the main elements of the commercial life depends on a due execution of the unfair competition provisions in national and international area. The unfair competition provisions have a very important role in the maintanance of a“fair economic competition”because they assure the interests of the competitiors, clients and all the market. Taking into consideration the actual marketing techologies, the international unfair competition conflicts became more important in the international commercial field. The most frequent problems in this kind of conflicts are the determination of the applicable law and the jurisdiction. This thesis aims to study these problems which have to be resolved by the Turkish judgement.