İşletmelerde inovasyon (yenilikçilik) stratejileri ve örgütsel performans ilişkisinin Çanakkale Seramik A. Ş. işletmesi örneğinde boylam analizi yöntemiyle incelenmesine dönük bir araştırma
A study investigating the relation between innovation strategies and organizational performance in companies by the longtitude analysis method in the case of Çanakkale Seramik Inc.
  1. Tez No: 298021
  2. Yazar: ÇAĞLA YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OKTAY KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: inovasyon, örgütsel performans, boylamsal araştırma, innovation, organizational performance, longitudinal research
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çağımızın en belirgin özelliklerinden birisi, sürekli ve güçlü değişim dalgalarının hemen her şeyi etkilemesidir. İşletmelerin de çevrelerine uyum sağlayabilmek ve bunu temel alarak rekabet üstünlüğü elde edebilmek açısından gerekli düzeylerde yenilenmeleri gerekmektedir. Özellikle ürün, süreç, organizasyonel yapı veya pazarlama uygulamalarına ilişkin geliştirilebilecek bu yeniliklerin, işletmelerin bütünleşik performanslarını yenilikçilik, üretim, pazar ve nihayet finansal performansları temelinde olumlu bir biçimde etkileyebileceği öne sürülebilir.Bu çalışmada öncelikle işletmelerde inovasyon için gerekli koşulların sağlanmasının öneminden bahsedilmiş ve inovasyonun örgütsel performans ile ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Çanakkale Seramik A.Ş. İşletmesi'nin inovasyon ve performans göstergeleri boylamsal araştırma ile incelenerek, tümevarımsal bir yöntem takip edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, 2000-2009 yıllarını kapsayan zaman aralığında gerçekleştirilen inovasyon çabalarının işletmenin bütünleşik örgütsel performansına olumlu olarak yansıdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The significant characteristic of our era is continuous and powerful waves of changes affecting almost everything. Organizations need to be renewed to adapt environment and to achive competitive advantage. Especially it is asserted that innovation that is seen in the forms of product, process, marketing and organizational effect organizations? integrated performance in a positive way which based on innovativeness, production, marketing and finally financial performance.In this study, firstly importance of providing proper conditions for innovation in the organizational context is emphasized and then relation between innovation and organizational performance is explained. For this purpose, the indicators of innovation and performance of Çanakkale Seramik Inc. is examined through longitudinal research, besides an inductive methods were followed. To findings of this research, it is determined that innovative efforts of corporation that encompass the interval of 2000-2009 has a positive impact on integrated organizational performance of corporation.