'Matmazel Noraliya'nın Koltuğu' ile 'Suç ve Ceza' romanlarının teknik ve psikanalitik açıdan karşılaştırılması
Comparisonof the novels 'Matmazel Noraliya'nın Koltuğu' and 'Suç ve Ceza' in terms of the novel techniques and psychoanalytically used
- Tez No: 298057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEZİBAN TEKŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: psikanaliz, ben, üst ben, bilinç, bilinçaltı, bilinçdışı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
19. yüzyılda psikolojinin felsefeden ayrılıp yeni bir bilim dalı olması ile birlikte, psikanalitik inceleme yöntemi, edebiyat dünyası için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Freud'un psikanalitik ekolü kurması ve çalışmalarını yazarların bilinçdışı gerçekliğini dışarı çıkaran edebiyat dünyası üzerinde yoğunlaştırması edebiyat için önemli bir kazanım olmuştur. Freud'un `oedipus karmaşası' ile ilgili ilk bulgulara Sophokles'in ?Kral Oedipus? oyunuyla ulaşması ve baba katilliği meselesine Dostoyevski'nin ?Karamazov Kardeşler? romanından hareketle açıklık getirmesi sonraki dönem yazar ve analistlere yol göstermiştir.Psikanalitik kuramın kurucusu, Sigmund Freud olmakla beraber, Otto Rank, Carl Gustav Jung, Alfred Adler, Anna Freud, Eric Erikson, Jacques Lacan ve daha bir çok önemli analist, bu kurama önemli faydalarda bulunmuş ve her biri kendi psikanaliz ekolünü kurmuştur. Psikanalitik bir inceleme yapılan bu çalışmada diğer analistlerin çalışmalarına da temel olan, Freud'un klasik psikanaliz kuramı temel alınmakla beraber yeri geldikçe diğer analistlerin çalışmalarına da değinilmiştir.Psikanalitik inceleme yöntemi, eserden hareketle yazara, yazardan hareketle esere ve yalnızca esere yönelik yapılmaktadır. Edebiyatın asıl gayesinin sanat eseri olmasından dolayı, bu çalışmada esere yönelik bir inceleme yöntemi kullanılmıştır. Yazarın okuyucuya sunmak istediği kurmaca dünya esas olarak alınmıştır.Rus ve Dünya Edebiyatının önemli yazarı Dostoyevski, Türk Edebiyatının usta yazarı Peyami Safa , farklı birer coğrafyada ve dönemde yaşamış olmalarına rağmen, kolektif bir bilinçdışı ile insanın psikolojik varlığına dair ortak roman kişileri ve unsurları kurgulamışlardır. Bu durum, ?Matmazel Noraliya'nın Koltuğu? ile ?Suç ve Ceza? romanlarının karşılaştırmalı bir şekilde incelenmesi ve ortak unsurların bulunması amacıyla yapılan bu çalışmanın tezini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The method of psychoanalytic study marked the beginning of a new era for literatüre world when psychology appeared as a new scientific branch by seperating from philosopy in the 19th century. The foundation of psychoanalitic school by Freud and his related studies along with the focus of the writers on the literature world which unfolded unconscious realities contributed greatly to literature. The fact that Freud obtained the first findings as to oedipus complex by means of the play ?King Oedipus? written by Sophokles and clarified the matter of the particide with the help of the novel ?Karamazow Brothers? written by Dsotoyevski guided the writers anda analysers in the later periods.The founder of psychoanalytic theory is obviously Sigmund Freud, but Otto Rank, Carl Gustav Jung, Alfred Adler, Anna Freud, Eric Ericson, Jacques Lacan and many other important analysers benefit this theory and each of them established their own schools. Freud?s classical psychoanalyis theory was taken as a base in this study, but also the other analysers? studies were mentioned whwn necessary.The method of psychoanalytic study are conducted on the writer startşng from the standpoint about the work and on the work starting from the standpoint about the writer and only on the writer. A study oriented to the work was performed in this study fort he main purpose of the literature is the work of the art. The fictionalized world the writer wants to presedet to the readers was taken a base.Though Dostoyevski, an important writter in Russia and the world and Peyami Safa, a master writer in the Turkish Literature, lived in different geographşes and periods they fictionalized colective novel characters and components in respect of psychological aspect of human with his collective unconsciousness. This case constitues the thesis of the study which aims to make a comparative examination of ?Matmazel Noraliya?nın Koltuğu? and ?Suç ve Ceza? and to find the collective components.Key Worlds: psychoanalysis, id, ego, super ego, conscious, subconscious, unconscious